Un plasture de fibrinogen realizat la nano-scară este asociat cu rate reduse de recurenţă după repararea herniei inghinale, arată un studiu realizat în China.
Plasele sintetice permanente reprezintă acum standardul ideal pentru prevenirea reapariţiei postoperatorii a herniei inghinale la peste 20 de milioane de pacienţi care se supun unei astfel de intevenţii chirurgicale, anual, la nivel mondial. Plasele sunt însă asociate cu rate de durere cronică de până la 12%. Plasturii biologici par să provoace mai puţină durere, dar costurile lor mai mari limitează utilizarea lor largă.
Dr. Jiangxiong Tang de la Spitalul Huadong, Universitatea Fudan, din Shanghai, şi colegii săi au dezvoltat un plasture de fibrinogen, ieftin, alcătuit dintr-un copolimer amestecat cu fibrinogen porc. Pe parcursul studiului cercetătorii au comparat noul nanoplasture cu un alt plature biologic realizat din ţesut de la porci cunoscut ca plasture " small-intestinal submucosa" (SIS), informează Reuters.
Studiul care a inclus 172 de pacienţi cu hernie inghinală reductibilă unilaterală cu o vârstă medie de 61 de ani a atestat că noul plature cu fibrinogen nu este inferior modelului SIS.
Obiectivul principal, rata recurenţelor de hernie după 33 de luni, nu a diferit semnificativ între grupul căruia i-a fost aplicat plasturele cu fibrinogen (0/78) şi grupul de control ce a primit plasturele SIS (2/79), nici scorul de măsurare a durerii nu a diferit între grupuri la examenele medicale efectuate la o săptămână sau la una, trei, şase sau 33 de luni după operaţie.
Nu a existat nicio diferenţă semnificativă a ratelor de complicaţie la o săptămână după operaţie între grupul căruia i-a fost aplicat plasturele cu fibrinogen (4/78, 4,65%) şi grupul martor (5/79, 5,81%).
Plasturele cu fibrinogen "este un tratament sigur şi eficient pentru repararea herniei inghinale deschise fără tensiune şi combină avantajele grefelor biodegradabile biologice cu costurile de producţie reduse”, au conchis autorii cercetării.
Nanoplasturele de fibrinogen este aprobat de autorităţile de reglementare în domeniul medical din China, iar dr. Tang este acţionar al companiei producătoare care a susţinut parţial cercetarea.