Rezultate promiţătoare în vitiligo: o combinaţie de tratament favorizează repigmentarea accelerată a pielii

Rezultate promiţătoare în vitiligo: o combinaţie de tratament favorizează repigmentarea accelerată a pielii

Specialiştii în dermatologie au obţinut rezultate promiţătoare la pacienţii cu vitiligo cu o nouă combinaţie de tratament. Pacienţii care au urmat un curs de tratament cu noua abordare au prezentat o repigmentare facială mai bună decât cei care au primit doar tratamentul cu medicamente.

Vitiligo este o boală autoimună cronică, ce se caracterizează prin pierderea melanocitelor, celulele responsabile pentru producerea pigmentului cutanat, care duce la decolorarea pielii. Potrivit Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH), din Statele Unite, boala afectează între 1–2% din populaţia globală şi este frecvent asociată cu un impact psihologic şi stigmatizare socială.

Un studiu clinic a constatat că, asocierea unui medicament oral ţintit cu fototerapia cu UVB cu bandă-îngustă (nbUVB) poate stimula repigmentarea la pacienţii cu vitiligo non-segmental (vitiligo generalizat - cea mai frecventă formă a bolii), conform unui studiu condus de specialişti de la departamentul de dermatologie al Icahn School of Medicine - Mount Sinai.

Studiul, publicat în Journal of the American Academy of Dermatology, a evaluat eficienţa şi siguranţa medicamentului  ritlecitinib - un inhibitor selectiv al familiei JAK3/TEC - administrat ca monoterapie şi în combinaţie cu fototerapia nbUVB, pentru a stimula repigmentarea în zonele depigmentate ale pielii cauzate de vitiligo.

Într-o perioadă prelungită, de 24 de săptămâni, a unui studiu clinic de fază 2b, cercetătorii au constatat că pacienţii trataţi cu ritlecitinib şi nbUVB au înregistrat o ameliorare mai pronunţată a gradului de severitate al bolii decât cei trataţi doar cu ritlecitinib. 

În mod specific, combinaţia a determinat o repigmentare facială medie de 69,6%, faţă de 55,1% în cazul monoterapiei. De asemenea, şi repigmentarea corporală totală a fost superioară în grupul cu combinaţia de tratament.

„Aceste rezultate sunt încurajatoare şi sugerează că această combinaţie terapeutică poate aduce beneficii suplimentare pacienţilor cu vitiligo”, a declarat luni dr. Guttman-Yassky, profesor şi coordonator al departamentului de dermatologie de la Icahn. 

„Concluziile evidenţiază potenţialul terapiilor de precizie, cum sunt tratamentele orale ţintite, de a fi integrate în siguranţă cu metode tradiţionale precum fototerapia, pentru a îmbunătăţi rezultatele clinice”, a adăugat acesta.

Deşi studiul are unele limitări - inclusiv un număr relativ mic de participanţi (230 de pacienţi: 187 în grupul cu monoterapie şi 43 în grupul cu terapie combinată) - el oferă o bază ştiinţifică importantă pentru studii clinice viitoare şi pentru dezvoltarea unor strategii terapeutice personalizate.

viewscnt