Colegiul Farmaciştilor critică dur investigaţia Recorder privind farmaciştii deveniţi “agenţi de vânzări”. Reacţia, dezaprobată de mai multe colegii teritoriale

Colegiul Farmaciştilor critică dur investigaţia Recorder privind farmaciştii deveniţi “agenţi de vânzări”. Reacţia, dezaprobată de mai multe colegii teritoriale

Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) a criticat dur, într-un comunicat postat pe site-ul organismului profesional, investigaţia Recorder privind farmaciştii deveniţi “agenţi de vânzări”, susţinând că aceasta generalizează “situaţii singulare” şi ar aduce “o gravă şi profund nemeritată atingere profesiei de farmacist”. Poziţia prezentată în comunicat a fost, însă, dezaprobată de unele colegii teritoriale, care consideră că fenomenul prezentat în investigaţia Recorder este unul real şi acuză că reacţia exprimată în comunicatul CFR “nu reprezintă poziţia oficială a Consiliului Naţional al CFR, deoarece nu a fost prezentat spre a fi dezbătut şi aprobat în plenul acestui for sau în vreuna din comisiile de specialitate”.

În comunicat, Colegiului Farmaciştilor din România se arată “în total dezacord” cu investigaţia Recorder, susţinând că aceasta ar generaliza „situaţii singulare, identificate cu camera ascunsă sau analizate în baza unor mărturii ale unor angajaţi cărora nu le cunoaştem statutul profesional sau raportul cu angajatorul”.  

Mai mult, comunicatul consideră că articolul “aduce o gravă şi profund nemeritată atingere profesiei de farmacist, aflată într-un moment de însuşire a unor noi valenţe prin abordarea de servicii farmaceutice, unele deja demarate, altele în proiect pentru viitorul apropiat”.

„Jurnalistul Recorder se află într-o profundă eroare când afirmă că cele mai multe farmacii au devenit simple puncte comerciale în care oamenii sunt ademeniţi să cumpere cât mai multe medicamente”, se arată în comunicat.

“Investigatorul Recorder este vădit opac când este vorba a înţelege corect şi a se exprima în consecinţă în privinţa farmaciei ca societate comercială şi fiind opac blochează complet transmiterea unui adevăr care trebuie să ajungă la pacient – acela că obiectivul comercial al farmaciei nu interferează cu codul deontologic al profesiei”, mai susţin autorii comunicatului CFR.

CRITICI DE LA COLEGIILE TERITORIALE

Poziţia exprimată în comunicatul CFR a fost criticată de mai multe colegii teritoriale. Astfel, Colegiul Farmaciştilor Bucureşti a reacţionat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, exprimându-şi surprinderea şi “indignarea” faţă de demersul Colegiului Farmaciştilor din România.

“Colegiul Farmaciştilor Bucureşti a luat act cu surprindere şi indignare de comunicatul Colegiului Farmaciştilor din România prin care este condamnată investigaţia Recorder referitoare la existenţa target-urilor pe vânzări impuse majorităţii farmaciştilor de către unele patronate”, a transmis Colegiul din Capitală.

“Apreciem că fenomenul descris de investigaţia Recorder este unul real, că farmaciştii sunt victime ale acestui fenomen, nu complici şi că pacienţii trebuie să realizeze că nu farmaciştii sunt vinovaţi de aceste practici. Salutăm demersul Recorder de a aduce în lumina reflectoarelor probleme ale farmaciştilor care le ştirbesc independenţa profesională şi pe care conducerea centrală a CFR preferă să nu le vadă ca să nu deranjeze interesele celor puternici şi liniştea autorităţilor”, a completat Colegiul Farmaciştilor Bucureşti (CFB).

În plus, potrivit organismului teritorial din Capitală, “comunicatul nesemnat publicat de către CFR nu reprezintă poziţia oficială a Consiliului Naţional al CFR deoarece nu a fost prezentat spre a fi dezbătut şi aprobat în plenul acestui for sau în vreuna din comisiile de specialitate”.

O reacţie similară a fost postată şi de Colegiul Farmaciştilor Călăraşi, care se delimitează “ferm” de comunicatul CFR.

“Realitatea de pe teren este cu totul alta: farmaciştii practicieni se confruntă zilnic cu presiuni din partea managerilor de zonă, teamă de concediere, lipsa medicamentelor, targeturi abuzive şi lipsa unei protecţii reale din partea instituţiei care ar trebui să le apere interesele”, a transmis Colegiul Farmaciştilor Călăraşi.

“Informările noastre se blochează în filtre comerciale, iar dreptul la sesizare a devenit un act simbolic”, a completat Colegiul din judeţul Călăraşi, care a precizat că, în 2024, a transmis în Consiliul Naţional al CFR un studiu cu peste 1.300 de răspunsuri care descriau aceste realităţi, însă studiul “a fost ignorat, deşi am cerut integrarea lui anonimă în platforma farmacistului”.

“În timp ce conducerea CFR pare aliniată la interesele economice ale marilor jucători din industrie, colegii mei - profesionişti integri - rămân victime ale unui sistem care i-a abandonat”, a mai transmis Colegiul Farmaciştilor Călăraşi.

Colegiul Judeţean al Farmaciştilor Braşov a transmis redacţiei 360medical.ro o reacţie cu privire la investigaţia Recorder.

"Materialul jurnalistic expune practici comerciale inadecvate, desfăşurate în cadrul unor lanţuri de farmacii, care aduc grave atingeri demnităţii profesiei de farmacist şi pun în pericol încrederea publică în acest pilon esenţial al sistemului sanitar. Subliniem că farmaciştii sunt, în primul rând, profesionişti în sănătate, şi nu agenţi de vânzări", se arată în reacţia organismului teritorial, semnată de preşedintele Colegiului Farmaciştilor Braşov, Ciprian Gal.

"Transformarea actului farmaceutic într-un act comercial, sub presiunea unor politici agresive de marketing şi vânzări, contravine atât normelor etice şi deontologice ale profesiei, cât şi interesului superior al pacientului. Astfel de abordări deturnează misiunea fundamentală a farmacistului – aceea de a consilia, proteja şi îndruma pacientul", a completat Colegiul Farmaciştilor Braşov.

Organismul profesional atrage atenţia "asupra consecinţelor grave ale acestor practici asupra independenţei profesionale şi a siguranţei actului farmaceutic".

"Solicităm public implicarea urgentă a autorităţilor în monitorizarea acestor situaţii şi actualizarea cadrului legislativ astfel încât să fie garantată independenţa profesională a farmacistului", mai arată Colegiul judeţean.

“AM LĂSAT COPIII SĂ PLECE CU UN VIS, DEŞI ŞTIAM CĂ ÎI TRIMITEM ÎN JUNGLĂ”

Marţi,  prof. dr. farm. Simona Negreş, profesor la Facultatea de Farmacie a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, unde predă Farmacologia şi Farmacia clinică, a transmis redacţiei 360medical.ro o reacţie după difuzarea investigaţiei Recorder.

“Apreciez enorm investigaţia reporterilor de la Recorder şi implicarea lor în activitatea unei profesii demult uitată de conducătorii ţarii după Revoluţia din 1989. (...) Consider că libertatea profesiei de farmacist a fost furată odată cu implementarea unor practici comerciale îndoielnice în detrimentul implementării unor servicii farmaceutice care ar fi permis farmacistului să îşi pună în practică toate cunoştinţele acumulate în mulţi ani de studiu, ar fi contribuit la creşterea stării de sănătate a populaţiei şi ar fi sprijinit şi antreprenorii în dezvoltarea afacerii”, a afirmat prof. dr. farm. Simona Negreş.

“În locul celor de mai sus, trăim o perioadă în care au proliferat reclame de prost gust, agresive şi la ore de maximă audienţă, la impunerea de target unor profesionişti care au fost instruiţi să ajute oamenii bolnavi...

Am urmărit imaginile în care se depune jurământul farmacistului şi în care toţi tinerii cred în profesia lor! La Bucureşti am fost în sală aproape la fiecare absolvire, dar mi-a rămas în suflet regretul pierderii respectului pentru profesia de farmacist! Am lăsat copiii să plece cu un vis, deşi ştiam că îi trimitem în junglă”, a adăugat profesorul universitar.

Potrivit reportajului realizat de Recorder, fenomenul a luat amploare odată cu acapararea pieţei de către un număr restrâns de lanţuri farmaceutice. „Nu mai ştim ce să băgăm pe gât, ca să ieşim bine pe rapoarte”, a spus unul dintre farmaciştii care au acceptat să le vorbească jurnaliştilor.

viewscnt