Noul vaccin recombinant pentru Zona Zoster este mai eficient din punct de vedere al costurilor decât vaccinul viu pentru zoster (ZVL) sau faţă de nefolosirea niciunui vaccin pentru a preveni herpesul zoster şi complicaţiile aferente, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite.
”Am fost interesaţi să aflăm că rezultatele eficienţei costurilor sunt consistente cu o politică de vaccinare a persoanelor cu vârsta peste 60 de ani cu RZV, chiar dacă deja au primit ZVL în cursul ultimului an”, a declarat dr. Lisa A. Prosser de la Universitatea Michigan, pentru Reuters.
Folosind informaţii publice epidemiologice, clinice şi de cost din Statele Unite, dr. Prosser şi colegii au estimat eficienţa costului vaccinării cu vaccinul recombinat în comparaţie cu ZVL sau nevaccinării, a vaccinărilor cu RZV în cazul persoanelor care au primit anterior ZVL şi a vaccinării preferenţiale cu RZV, suprapus peste tratementul cu ZVL.
Comparativ cu persoanele nevaccinate, RZV a prevenit 30% din cazurile persoanelor cu vârste cuprinse între 50 şi 59 de ani şi 72% din cazurile celor cu vârste între 80 şi 89 de ani, au raportat autorii studiului în ”Annals of Internal Medicine”.
Vaccinarea cu vaccinul recombinant a fost asociată cu costuri totale mai scăzute decât ale vaccinării cu ZVL pentru toate grupele de vârstă, iar vaccinarea cu orice vaccin a rezultat în costuri totale mai mari decât în cazul niciunei vaccinări.
Din perspectiva societăţii şi asumând o completare de 100% a regimenului în două doze RZV, rata incrementală a eficienţei costului (ICER) a variat de la 10.000 la 47.000 de dolari pentru un an de viaţă cu calitate ajustată (QALY), depinzând de vârsta la vaccinare, şi a ajuns la 19.000 de dolari per QALY în comparaţie cu nicio vaccinare pentru populaţia combinată cu vârste de peste 60 de ani.
Din perspectiva sectorului de sănătate, rata incrementală a eficienţei costului pentru acest grup de vârstă a fost de 29.000 de dolari per QALY.
În model, vaccinarea cu vaccinul viu a prezentat costuri mai ridicate şi mai puţine beneficii asupra sănătăţii decât cu RZV, în cazul tuturor grupelor de vârstă.
Vaccinarea cu ZVL ar deveni o strategie mai eficientă pentru adulţii între 60 şi 69 de ani doar dacă eficienţa RZV ar scădea sub 95% pentru seriile cu două doze şi sub 85% pentru cele cu o singură doză, cu durate ale eficienţei în descreştere şi doar cu 20% din pacienţi care să completeze seriile în două doze.
”Vaccinul recombinant pentru Zona Zoster reprezintă un nou instrument important pentru a preveni boala şi pentru a reduce povara economică cauzată de herpesul zoster şi complicaţiile sale”, au concluzionat cercetătorii.
Aceste analize susţin recomandările din septembrie 2017 pentru RZV în defavoarea ZVL, pentru a recomanda activ imunizarea împotriva herpesului zoster începând cu vârsta de 50 de ani şi a administra RZV persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani ce au primit anterior tratament cu vaccinul viu.