O echipă de cercetători de la Institutul Salk din California a făcut o descoperire întâmplătoare în timpul unor analize legate de drojdia folosită pentru pâine, observând un mecanism care ar putea sta la baza unui tratament pentru o boală neurodegenerativă rară ce afectează copiii, numită leucodistrofie, relatează sciencedaily.com.
Potrivit studiului, prezentat recent în publicaţia eLife, descoperirea ar putea sta la baza dezvoltării unor tratamente şi pentru alte boli neurodegenerative sau pentru scleroza multiplă.
"Am făcut această descoperire din pură întâmplare. Nu ne-am gândit că o proteină din drojdie ar putea avea un astfel de rol într-o maladie umană", a declarat profesorul Tony Hunter de la Salk American Cancer Society, unul dintre autorii studiului.
Studiul arată că, în cazul unei deteriorări genetice din cauza cancerului sau a altei boli, celulele încep procese moleculare care acţionează ca "echipe de reparaţii".
Cercetătorii de la Salk au studiat, în ultimii zece ani, modul în care unele proteine au un rol în aceste proceduri de reparare printr-un proces numit sumoilare - care acţionează ca un mecanism de "control de calitate", semnalând celulei că o anumită proteină trebuie eliberată.
În urma analizelor, cercetătorii au descoperit mai multe subtipuri ale unui complex proteic numit polimerază III (Pol III) - cu rol important în procesul de copiere (transcriere) a ADN-ului în ARN - printre cele afectate în cazul în care procesul de sumoilare nu funcţionează corect.
În cazul în care Pol III suferă o astfel de mutaţie, celulele nu mai pot creşte, pentru că nu se mai produce suficient ARN mesager, cu rol în sinteza proteinelor de către celule.
Totuşi, echipa de cercetare a descoperit că acest defect poate fi anihilat prin reducerea procesului de sumoilare în celulele de drojdie.
În timp ce cercetătorii făceau această descoperire, o altă echipă de cercetători studia, în acelaşi laborator, leucodistrofia - o boală caracterizată prin distrugerea mielinei, o substanţă ce protejează celulele sistemului nervos.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că afecţiunea este cauzată tot de o mutaţie a Pol III.
Leucodistrofia este boală ereditară rară ce afectează mai ales copiii, provocând tulburări ale limbajului şi gândirii, lipsa coordonării mişcărilor, pierderea vederii şi a auzului şi demenţă. În prezent nu există niciun tratament pentru leucodistrofie.
Totuşi, pe baza rezultatelor obţinute de cealaltă echipă, cercetătorii consideră că inhibarea sumoilării ar putea reprezenta o cale de urmat în descoperirea unui tratament pentru această boală.
Totuşi, cercetătorii subliniază că este nevoie de multe etape de cercetare pentru a face progrese în vederea descoperirii unui tratament, în condiţiile în care procesul de sumoilare este important şi pentru alte procese din organism.