Un nou studiu realizat de cercetători de la Huntsman Cancer Institute (HCI) din cadrul Universităţii Utah oferă o nouă abordare terapeutică cu potenţial pentru pacienţii cu cancer pancreatic. Cercetătorii au descoperit o terapie combinată cu medicamente care a dat rezultate pozitive în testele realizate în laborator şi, ulterior, în prima administrare la un pacient cu cancer de pancreas.
Printre cancere, cel pancreatic este unul dintre cele mai agresive. Rata de supravieţuire de un an este extrem de mică, iar progresul tratamentului a stagnat.
Studiul, prezentat în publicaţia Nature Medicine, deja a progresat către un test clinic disponibil acum la HCI şi va fi disponibil în mai multe locuri din Statele Unite. Terapia presupune două medicamente deja aprobate pentru uz de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor pentru alte boli, inclusiv cancer. Noua combinaţie de medicamente este administrată oral prin pastile.
Tumorile pancreatice sunt caracterizate de mutaţii într-o genă numită KRAS. Atunci când KRAS este modificată în acest mod, transmite semnale constante ce promovează divizarea anormală a celulelor şi creşterea celulelor canceroase. Ca un rezultat, tumorile cresc incontrolabil.
În acelaşi timp, ca toate celulele, celulele cancerului pancreatic trebuie să îşi recicleze componente pentru a furniza blocuri de construcţie pentru creşterea unei funcţii esenţiale, cunoscută ca autofagie. Studii anterioare pentru combaterea celulelor canceroase ce s-a concentrat fie pe rolul KRAS, fie pe influenţarea autofagiei, dar nu au fost eficiente.
Noul studiu HCI, ce foloseşte o abordare ce se concentrează simultan pe semnalizarea KRAS anormală şi pe procesul de autofagie, arată un răspuns puternic la şoareci şi poate fi o terapie promiţătoare pentru pacienţii cu cancer pancreatic. Dr. Conan Kinsey de la Huntsman Cancer Institute şi Department of Internal Medicine de la U of U şi Martin McMahon, profesor de dermatologie de la U of U a condus acest studiu.
”Am fost capabili să observăm că această combinaţie de două medicamente - care atunci când sunt folosite individual nu au un efect prea mare asupra bolii - pare să aibă un impact foarte potent asupra creşterii celulelor pancreatice. Am observat acest lucru în laborator în vase Petri, apoi în experimente pe şoareci, iar acum la un pacient cu cancer pancreatic”, a spus McMahon, citat de sciencedialy.com.
Cercetarea condusă de HCI este acompaniată de un studiu separat publicat în aceeaşi ediţie a jurnalului. Acesta subliniază descoperiri complementare în ceea ce priveşte efectele autofagiei la cancerul pancreatic într-un cadru de laborator şi a fost condus de Channing Der, Sarah Graham Kenan şi Kirsten Bryant de la University of North Carolina Lineberger Comprehensive Cancer Center. McMahon şi Der au aflat despre natura paralelă a programelor lor de cercetare la o întâlnire ştiinţifică în urmă cu un an. Dată fiind nevoia critică pentru avansări în terapiile pentru cancerul pancreatic perspectiva descoperirilor lor colective, au lucrată împreună pentru a ridica studiile.
”În lucrarea noastră, am arătat răspunsul unui pacient cu cancer pancreatic ce a avut parte de chirurgie şi linii multiple de chimioterapie înaintea acestei combinaţii. Acesta, care între timp a decedat din cauza bolii, a avut totuşi un răspuns remarcabil la aceste medicamente pentru câteva luni. Trebuie să evaluăm cu grijă această terapie combinată în contextul testelor clinice pentru a înţelege mai bine dacă s-ar putea vedea răspunsuri bune la mai mulţi pacienţi”, a spus Kinsey, care a fost doctorul pacientului.
Aceste descoperiri preliminare sunt controlate riguros în studii clinice pentru a observa şi a înţelege dacă combinaţia acestor medicamente este sigură şi eficientă pentru pacienţii cu cancer pancreatic.