Cercetătorii de la Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg au dezvoltat o nouă clasă promiţătoare de substanţe active împotriva bacteriilor rezistente.
În testele iniţiale efectuate în culturi celulare şi pe insecte, substanţele au fost cel puţin la fel de eficiente ca antibioticele comune.
Noii compuşi vizează o enzimă specială care apare doar în bacterii în această formă specifică şi care nu a fost anterior ţinta altor antibiotice şi acesta este motivul pentru care bacteriile nu au dezvoltat încă nicio rezistenţă la acesta.
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat noi ingrediente active care atacă o enzimă care apare doar sub această formă în bacteriile patogene: aşa-numita piruvat kinază. Acesta joacă un rol important în procesele metabolice, iar dacă metabolismul bacteriilor este obstruat, acest lucru le face inofensive.
"Piruvatul kinazei este o ţintă ideală pentru noile ingrediente active. În cel mai bun caz, noile substanţe afectează numai enzima bacteriană şi, prin urmare, bacteriile şi ar trebui să existe doar câteva efecte secundare. În plus, această nouă structură ţintă. poate fi folosită pentru a sparge rezistenţa la antibiotice existente ", a precizat profesorul Andreas Hilgeroth de la Institutul de Farmacie din MLU, citat de sciencedaily.com.
În experimentele celulare şi testele iniţiale pe larvele molii, cercetătorii au putut confirma eficacitatea noilor lor substanţe. Cei mai buni compuşi au obţinut rezultate cel puţin la fel de bune ca antibioticele convenţionale. De asemenea, a fost depusă o cerere de brevet pentru aceste ingrediente active.
Cu toate acestea, ingredientele trebuie să mai fie supuse şi altor teste înainte de a putea fi testate în studii clinice la scară largă la om.
Acum oamenii de ştiinţă împreună cu cercetătorii de la Universitatea Greifswald şi de la Universitatea Julius Maximilian din Würzburg, vor dezvolta aceste noi substanţe active într-un proiect de cercetare finanţat de Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării din Germania.