O nouă metodă de a realiza produsele chimice folosite la fabricarea medicamentelor ar putea ieftini şi ecologiza procesul de producţie

O nouă metodă de a realiza produsele chimice folosite la fabricarea medicamentelor ar putea ieftini şi ecologiza procesul de producţie

Produsele chimice cu valoare ridicată folosite pentru fabricaţia medicamentelor ar putea realizate mai ieftin şi mai rapid datorită unei serii de noi catalizatori dezvoltaţi de cercetătorii de la University of Warwick în colaborare cu GoldenKeys High-Tech din China.

În lucrarea ”Probing the Effects of Heterocyclic Functionality in [(Benzene) Ru (TsDPENR)CI] Catalysts for Asymmetric Transfer Hydrogenation” publicată în jurnalul ACS ”Organic Letters” cercetătorii arată modul prin care oamenii de ştiinţă sunt capabili să modifice condiţiile din catalizatori pentru a forma molecula necesară.

Procesul producţiei chimicalelor cu valoare ridicată pentru medicamente sau industria electro-chimică necesită mulţi ani de muncă şi o investiţie financiară foarte mare, cu o cantitate mare de produse secundare ce devin deşesuri.

Noul proiect de cercetare a dus la dezvoltarea unei serii de noi catalizatori pentru sinteza asimetrică a alcooului ce ar putea fi folosit pentru chimicale cu valoare ridicată, cum ar fi medicamentele şi produsele electro-chimice, cu potenţialul de face procesul mai rapid, mai ieftin şi mai puţin dăunător mediului, având în vedere că sunt necesare mai puţine chimicale sub condiţiile catalitice.

Cercetătorii au fost capabili să producă catalizatorii prin legarea liganzilor moleculelor – ce acţionează ca blocuri de construcţie, de metalul ruteniu. Acest lucru înseamnă că oamenii de ştiinţă pot selecta şi alege moleculele ce se leagă împreună pentru a forma un catalizator, formând chimicala necesară printr-o metodă mai rapidă şi mai sustenabilă.

În unele cazuri liganzii sunt bidentaţi – ceea ce înseamnă că formează două legături cu metalul, iar în alte cazuri sunt tridentaţi – formând tei legături cu metalul. Cunoaşterea modului în care fiecare ligand se va lega de metal ajută de asemenea la identificarea formei active optime şi condiţiilor necesare pentru aplicaţia ţintă.

”Abilitatea de a realiza produse chimice cu valoare ridicată prin noua serie de catalizatori folosind ruteniu înseamnă că acestea pot fi făcute mult mai sustenabil”, a spus prof. Martin Wills de la departamentul de chimie de la University of Warwick, citat de sciencedaily.com.

Dacă această metodă este folosită în industriile farmaceutică şi electro-chimică de exemplu, atunci produsele şi intermediarii pot fi fabricaţi mai ieftin şi mai rapid cu o puritate mai ridicată pentru consumatori şi s-ar reduce deşeurile, având în vedere că este necesar mai puţin material pentru formarea catalizatorului, spre deosebire de metodele tradiţionale stoichiometrice, se mai arată în concluziile cercetării.

viewscnt