O nouă metodă de vaccinare anti-TBC, considerată mai eficientă, dezvoltată de cercetători din SUA

O nouă metodă de vaccinare anti-TBC, considerată mai eficientă, dezvoltată de cercetători din SUA

Timp de patru ani, oamenii de ştiinţă au încercat să vină cu o metodă mai bună de a proteja oamenii de tuberculoză, boala cauzată de infecţia cu Mycobacterium tuberculosis (Mtb). Un nou studiu publicat în jurnalul ”Mucosal Immunology” oferă noi speranţe, prezentând un experiment efectuat recent pe animale în laborator care a obţinut rezultate promiţătoare. 

”Noua noastră formulă de vaccin a protejat mai bine decât actualul vaccin şi nu a cauzat deteriorări ale ţesutului pulmonar. Dacă cercetările ulterioare vor dovedi siguranţa şi eficacitatea, vaccinul va putea fi livrat direct în plămâni. Dacă funcţionează, sistemul de livrare a medicamentelor pentru oameni ar reprezenta un spray administrat printr-un dispozitiv similar cu un inhalator pentru astm”, a declarat Dr. Jordi Torrelles de la Texas Biomedical Research Institute., citat de sciencedialy.com.

Extinderea populaţiei ce poate tolera un vaccin TB este importantă având în vedere că tuberculoza este cea mai mare cauza a decesului în urma unei infecţii, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Când bacteria pătrunde în plămâni, intră în contact cu membrana numită mucosa, ce conţine enzime care schimbă epitopul suprafaţei microbilor. Epitopul este partea unei molecule la care se ataşează un anticorp produs de corpul uman. Vaccinul din prezent crează un răspuns imun ce nu ia în considerare acea schimbare de epitop.

Dr. Torrelles şi colaboratorii săi au imitat biochimic ceea ce face fluidul membranei pulmonare la suprafaţa celulelor bacteriene pentru ca un vaccin mai precis să poată fi făcut pe o scară mai largă. Iddea este că celulele T (celulele imune) vor avea un răspuns de memorie mai bun, vor recunoaşte bacteria şi o vor ucide.

Vaccinul din prezent, BCG (bacille Calmette-Guerin) este livrat printr-o injecţie intramusculară în braţ şi este făcut din Mycobacterium Bovis, similar cu Mtb ce infectează oamenii. Studiile arată că BCG este eficient în măsură de 70%-80% în protejarea împotriva celor mai severe forme de TB, ca meningita tuberculoasă la copii. Oricum, BCG este mai puţin eficient la prevenirea bolilor respiratorii, cele mai comune forme de TB la adulţi. În plus, imunitatea furnizată celor ce sunt vaccinaţi în copilărie scade în timp.

Vaccinul BCG nu este folosit în Statele Unite. Conform Centers for Disease Control and Prevention, raţionamentul are trei aspecte: oamenii din S.U.A. un risc relativ mic de infecţie, BCG nu este suficient de eficient împotriva TB pulmonare la adulţi şi vaccinul are potenţialul de a interfera cu testul de piele de tuberculină, devenind grea determinarea celor ce poartă boala.

BCG nu poate fi administrat pacienţilor compromişi imun, cum ar fi cei cu HIV sau SIDA. Aceştia au un risc înzecit de a dezvolta tuberculoza dacă au TB latentă, în comparaţie cu oamenii fără acestă boală. Un vaccin ce ar putea fi dat acestei populaţii are potenţialul de a salva milioane de vieţi.

”Având în vedere că infecţia Mtb are loc în plămâni, are sens să protejăm acolo”, a spus dr. Torrelles.

Încercări anterioare de a vaccina intranazal au rezultat în inflamaţii ale plămânilor şi deteriorări ale ţesutului. În experimentul dr. Torrelles cu noua formulare a vaccinului în şoareci, rata inflamaţiei a fost doar 8% cu BCG modificat, în comparaţie cu 20% cu BCG (de 2,5 ori mai puţine inflamaţii în plămâni).

De asemenea, dr. Torrelles susţine că acest vaccin modificat BCG ar putea oferi imunitate la orice vârstă. Acest lucru este important în special pentru cei în vârstă care au un risc crescut de a dezvolta TB. El a spus că modificarea vaccinului din prezent ar fi un avantaj având în vedere că BCG este deja aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA.

viewscnt