O nouă radioterapie promiţătoare pentru pacienţii cu cancer de prostată, dezvoltată de cercetători australieni

O nouă radioterapie promiţătoare pentru pacienţii cu cancer de prostată, dezvoltată de cercetători australieni

O nouă metodă de radioterapie, numită Lutetium-177 PSMA-617 (LuPSMA) şi dezvoltată de cercetători din Australia, a arătat rezultate clinice promiţătoare la bărbaţii cu cancer metastatic de prostată rezistent la castrare (mCRPC) ) care nu au răspuns la terapiile standard.

LuPSMA oferă o nouă abordare pentru o formă de boală dificil de tratat. LuPSMA este o moleculă mică marcată radioactiv, care se leagă cu afinitate ridicată la antigenul specific prostatei, permiţând eliberarea radiaţiilor beta către tumori”, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Michael Hofman de la Peter MacCallum Cancer Centre din Melbourne, Australia, citat de Reuters.

Antigenul specific prostatei (PSA) este supra-exprimat de 100 până la 1.000 de ori în cazurile de cancer de prostată rezistent la castrare, cu o expresie suplimentară crescută şi în carcinoamele metastatice.

Studiul a inclus 50 de bărbaţi cu expresia mCRPC şi PSA pe celulele tumorale determinate prin tomografie cu emisie de pozitroni.

Majoritatea pacienţilor au fost trataţi anterior cu terapie cu docetaxel sau antiandrogen (abirateron sau enzalutamidă) şi aproape jumătate au primit, de asemenea, chimioterapie de cabazitaxel în a doua linie de terapie.

Tratamentul a constat în până la patru cicluri de LuPSMA la fiecare şase săptămâni.

În urmă administrării noii terapii, treizeci şi doi din cei 50 de bărbaţi (64%) au avut cel puţin 50% declin în PSA după tratament cu LuPSMA , iar 22 (44%) au avut cel puţin un declin de 80% în PSA, au precizat autorii studiului.

Durata medie de supravieţuire a fost de 13,3 luni, comparativ cu o durată medie de supravieţuire de 6 până la 9 luni constatată anterior la pacienţii cu acestă boală.

Durata medie de supravieţuire a fost semnificativ mai mare la pacienţii cu declin de PSA de cel puţin 50%, de 18 luni, faţă de 8,7 luni în cazul celor pentru care scăderea PSA a fost mai mică de 50%.

În cazul a 14 dintre bărbaţii incluşi în studiu, boala a progresat pe timpul tratamentului, iar cercetătorii le-au mai administrat încă două cicluri de LuPSMA.

La nouă dintre aceştia, PSA a scăzut ulterior cu 50% sau mai mult şi supravieţuirea în acest grup de bărbaţi a fost de 33 de luni, a mai declarat Dr. Hofman.

Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului au fost gura uscată (68%), greaţa (48%) şi oboseala (36%). 

viewscnt