O nouă substanţă care încetineşte procesul de îmbătrânire prin reproducerea efectelor benefice ale postului, descoperită de cercetătorii francezi

O nouă substanţă care încetineşte procesul de îmbătrânire prin reproducerea efectelor benefice ale postului, descoperită de cercetătorii francezi

O echipă de cercetători condusă de Oliver Kepp şi Guido Kroemer de la Consiliul Francez de Cercetări Medicale (INSERM) a descoperit o nouă substanţă mimetică de restricţie calorică, adică compuşi chimici care reproduc efectele benefice ale postului fără a fi nevoie de schimbări în stilul de viaţă, arată un studiu prezentat în publicaţia EMBO Molecular Medicine.

Noua substanţă se poate dovedi utilă pentru tratamentul bolilor legate de îmbătrânire.

Primele dovezi experimentale conform cărora postul poate prelungi durata de viaţă au mai mult de un secol. De atunci, cercetătorii au confirmat aceste descoperiri la mai multe specii diferite.

Atunci când celulele sunt înfometate, acestea încetează să crească şi mai degrabă investesc într-un proces de auto-curăţare numit autofagie în care îşi reciclează propriile deşeuri celulare. Autofagia întinereşte celulele şi le elimină din proteine ​​toxice, scrie sciencedaily.com.

Deşi restricţia calorică este probabil una dintre cele mai eficiente măsuri pentru extinderea duratei de viaţă în modelele animale, ea este dificil de urmărit în viaţa reală. Cu toate acestea, cercetările actuale indică faptul că consumul anumitor substanţe are un efect similar.

În lucrări anterioare, Kroemer şi colegii săi au demonstrat că aşa-numitele substanţe mimetice de restricţie calorică, cum ar fi spermidina şi resveratrolul, pot induce autofagia celulelor.

Efectul anti-îmbătrânire al acestor agenţi a fost demonstrat într-o varietate de specii, de la drojdie, la viermi şi la şoareci. În plus, spermidina a fost corelată cu longevitatea umană şi cu reducerea mortalităţii cardiovasculare şi cea cauzată de cancer.

Pentru a descoperi mai multe substanţe mimetice de restricţie calorică, cercetătorii au testat acum 200 de compuşi care aparţin aceleiaşi clase de substanţe ca spermidina şi resveratrolul.

Ei au analizat care dintre aceste substanţe cauzează reacţii celulare caracteristice autofagiei crescute la şoarecii de laborator şi în culturile de celule umane, fără a fi toxice pentru celule.

Un agent numit 3,4 dimetoxi-calconă (3,4-DC) a ieşit în evidenţă drept cel mai bun candidat. O privire mai atentă asupra modului exact de acţiune al 3,4-DC a arătat că acesta induce autofagia printr-o cale diferită de spermidină şi resveratrol.

Cercetătorii au investigat apoi efectul 3,4-DC asupra animalelor vii. În acest scop, au injectat substanţa la şoarecii de laborator şi în culturile celulare şi au descoperit că acesta protejează împotriva infarctului miocardic şi că reduce creşterea tumorilor în contextul anumitor agenţi chimioterapeutici.

Ambele efecte au fost asociate anterior cu autofagia şi cu substanţele mimetice de restricţie calorică precum spermidina şi resveratrolul.

viewscnt