Costul în creştere al terapiilor transformative, care poate ajunge la milioane de euro pentru fiecare tratament, a determinat apeluri pentru soluţii inovatoare de finanţare, inclusiv sprijin din bugetul Uniunii Europene.
Uniunea Europeană ar trebui să utilizeze bugetul său ca garanţie pentru aceste tratamente cu costuri ridicate, uşurând povara financiară asupra sistemelor naţionale de sănătate şi a asigurătorilor privaţi, ssusţin parlamentarii europeni.
Terapiile transformative, cum ar fi terapiile genice şi celulare, au potenţialul de a vindeca sau de a modifica semnificativ evoluţia bolilor. Cu toate acestea, costurile lor ridicate reprezintă provocări semnificative pentru sistemele de sănătate şi asigurători, ceea ce le face dificil de acoperit în cadrul modelelor actuale de finanţare.
Europarlamentarul ceh Ondřej Knotek, membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) din Parlamentul European susţine că bugetul UE ar putea ajuta.
„Ideea de a plăti pentru aceste terapii direct de la bugetul european este prea îndrăzneaţă", a declarat el pentru Euractiv, propunând în schimb ca bugetul UE să ofere garanţii sau împrumuturi fără dobândă companiilor de asigurări.
Mai simplu spus, bugetul UE ar putea oferi acoperire.
„Trebuie să explorăm aceste modalităţi de modele moderne de finanţare", a subliniat europarlamentarul ceh.
Anul viitor, Comisia Europeană va propune noul cadru financiar multianual (buget) al UE pentru perioada de după 2027.
După cum a sugerat europarlamentarul, aceasta ar putea fi o oportunitate de a include noi instrumente financiare pentru a acoperi costurile medicamentelor cu grad ridicat de inovaţie.
Părţile interesate sprijină noile modele de finanţare
Alianţa Europeană pentru Terapii Transformative (TRANSFORM), o coaliţie cu mai multe părţi interesate activă în domeniul terapiilor transformative în Europa, sprijină această iniţiativă. Aceasta subliniază necesitatea unor noi modele financiare care să eşaloneze în timp costul acestor terapii.
Asta ar putea implica reasigurarea, prin care asiguratorii împart riscul acoperirii tratamentelor costisitoare, sau mecanisme de repartizare a riscurilor, care distribuie sarcina financiară între un grup de părţi interesate.
Aceste modele vizează atenuarea problemelor legate de costurile iniţiale ale acestor terapii, care pot depăşi 2 milioane de euro per pacient.
Utilizarea bugetului UE ca rezervă pentru aceste cheltuieli ar putea stabiliza piaţa tratamentelor inovatoare, încurajând companiile farmaceutice să investească în Europa.
Această strategie ar putea, de asemenea, să garanteze că aceste terapii sunt disponibile pe scară mai largă în toate statele membre, indiferent de disparităţile dintre bugetele naţionale de sănătate.
Accesibilitatea şi accesibilitatea medicamentelor în Europa ar trebui să fie abordate cel puţin parţial de noua legislaţie farmaceutică a UE, care este în prezent în curs de elaborare.
„Pachetul legislativ ar putea influenţa decizia companiilor farmaceutice de a investi în menţinerea sau crearea de noi capacităţi de producţie în Europa", a indicat Knotek.
„După experienţa pandemiei de Covid, ar trebui să ne propunem ca produsele strategice - cum ar fi medicamentele sau substanţele minim active - să fie produse în Europa", a adăugat europarlamentarul.
Acesta a mai spus că UE ar trebui să se concentreze mai mult pe prevenirea şi depistarea precoce a bolilor, deoarece acest lucru poate avea nu numai un impact pozitiv asupra şanselor de recuperare ale unui pacient, dar va reduce şi costurile generale şi va lăsa mai mulţi bani în sistemele de sănătate pentru a finanţa, de exemplu, medicamentele pentru boli rare.