Tratamentul de primă linie cu imunoterapia cu pembrolizumab anti-PD-1 (cunoscut sub denumirea comercială Keytruda) în asociere cu axitinib, un inhibitor pentru VEGF tirozin-kinază, a crescut durata de supravieţuire şi a oprit progresia bolii în cazul pacienţilor cu carcinom celular renal metastatic cu celulă clară.
Tratamenul a dat rezultate superioare în comparaţie cu standardul prezent de îngrijire cu sunitinib, arată rezultatele unui studiu de faza a III-a.
”Adăugând pembrolizumab la o terapie orientată VEGF, putem vedea răspunsuri puternice anticancer, inclusiv o supravieţuire mai bună şi, foarte important, rezultatele sunt vizibile în cazul unor largi subgrupuri de pacienţi. În baza rezultatelor, pembrolizumab şi axitinib ar trebui să fie un standard de îngrijire în aceste circumstanţe”, a spus co-autorul cercetării, dr. Thomas Powles de la Barts Cancer Institute din Londra, citat de Reuters.
În studiul clinic prezentat de cercetători, 861 de pacienţi (cu vârsta medie de 62 de ani, din care 73% bărbaţi) cu carcinom celular renal metastatic cu celulă clară netratat au primit fie tratament oral cu sunitinib odată pe zi, fie tratament cu pembrolizumab intravenos la fiecare trei săptămâni plus axitinib administrat oral de două ori pe zi.
Tratamentul a continuat până când boala a progresat, pacienţii au dezvoltat o toxicitate ridicată, sau au renunţat la studiu.
La o revenire medie de 12,8 luni, terapia combinată a fost asociată cu o reducere cu 47% a riscului de deces în comparaţie cu sunitinib.
Supravieţuirea la 12 luni a fost de 89,9% în cazul celor cu tratamentul combinat, faţă de 78,3% în grupul cu Sunitibim, iar la 18 luni, a fost de 82,3%, faţă de 72,1%.
Beneficiile au fost văzute indiferent de grupul de risc, potrivit cercetătorilor.
Timpul de supravieţuire fără progresie a fost, de asemenea, mai lung în cazul folosirii pembrolizumab/axitinib, în comparaţie cu sunitinib - 15,1 luni, faţă de 11,1 luni.
Mai mulţi pacienţi au răspuns la combinaţie, mai degrabă decât la Sunitinib (59,3% faţă de 35,7%) şi durata răspunsului a fost, de asemenea, mai mare la grupul care a beneficiat de terapia combinată.
Efectele adverse legate de tratament de grad de la 3 până la 5 au apărut la 62,9% din pacienţii care au primit terapia combinată, în comparaţie cu 58,1% la cei cu sunitinib, şi au existat mai multe întreruperi legate de tratament în grupul celor trataţi cu asocierea celor două medicamente - 25,9%, faţă de 10,1%.
Acest studiu a fost finanţat de Merck Sharp & Dohme, care deţine drepturile asupra pembrolizumab.