Autorităţile trebuie să adopte în regim de urgenţă un act normativ privind Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), care se confruntă cu probleme financiare şi are nevoie de majorarea personalului instituţiei până la 500 de persoane, a declarat joi preşedintele agenţiei, Alexandru Velicu, la Conferinţa Naţională a Medicamentului, care se desfăşoară în perioada 20–21 septembrie la Bucureşti.
Potrivit oficialului, ANMDM nu mai are asigurat cadrul legislativ adecvat pentru finanţarea activităţilor desfăşurate şi pentru îndeplinirea atribuţiilor legale.
“Confruntarea ANMDM cu probleme financiare a însemnat revizuirea sau chiar renunţarea la multe cheltuieli sau investiţii care ar fi fost necesare, respectiv: cursuri de perfecţionare în străinătate, participarea la diverse conferinţe de profil şi chiar la întâlniri ale grupurilor de lucru şi comitetelor ştiinţifice ale Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi ale altor organisme europene de profil, în care au fost nominalizaţi profesionişti ai ANMDM ca experţi”, a afirmat Velicu.
ANMDM face parte din reţeaua autorităţilor naţionale competente din UE, coordonată de EMA.
Instituţia cooperează pe plan intern cu Ministerul Sănătăţii, CNAS şi instiituţii profesionale sau ale pacienţilor, în timp ce, pe plan extern, are relaţii de colaborare cu EMA, Comisia Europeană, Consiliul Europei, Directoratul european pentru calitatea medicamentelor, Consiliul UE, autorităţi naţionale de reglementare din alte state membre ale UE, din SUA, Canada şi alte ţări, precum şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
“În concluzie, întărirea capacităţii administrative a ANMDM, printr-un act normativ adoptat în regim de urgenţă, ar fi echivalentă cu transformarea ANMDM într-o instituţie puternică, cu servicii de calitate, cu activitate predictibilă şi anticipativă, capabilă să răspundă unor provocări noi, cu resurse umane profesioniste, al căror număr trebuie să crească la 500 de specialişti”, a spus Velicu.
Potrivit preşedintelui ANMDM, creşterea numărului de posturi va avea ca rezultat atingerea obiectivelor şi atingerea rezultatelor scontate, precum şi creşterea substanţială a capacităţii de management integrat al resurselor umane din cadrul instituţiei.
“Numai atunci se va putea vorbi de o capacitate de planificare strategică, programare şi alocare de fonduri şi resurse umane în funcţie de nevoile instituţionale şi de rezultatele aşteptate”, a mai spus Alexandru Velicu.
Anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe, ministrul Sorina Pintea a declarat că Ministerul Sănătăţii a finalizat proiectul de reorganizare a ANMDM, urmând să lanseze actul normativ în dezbatere publică