Studiu: Contraceptive orale asociate cu simptome depresive în cazul adolescentelor

Studiu: Contraceptive orale asociate cu simptome depresive în cazul adolescentelor

Utilizatoarele adolescente de pastile contraceptive orale, în special tinerele de 16 ani, au prezentat simptome depresive mai mari decât colegele lor ce nu utilizau astfel de medicamente arată un nou studiu observaţional.

"Acest lucru este important pentru medicii pediatri şi ginecologi care au grijă de adolescente, fiindcă s-a observat asocierea dintre starea de spirit şi pastilele contraceptive la tinerele de 16 ani, dar nu şi la cele de 19, 22, sau 25 de ani", a declarat autorul cercetării dr. Hadine Joffe de la Brigham and Women’s Hospital din Boston pentru Reuters.

Orice fată cu o problemă de dispoziţie mai substanţială la un contraceptiv oral ar trebui să fie trimisă la un consult pentru ai fi evaluată starea de sănătate mintală, se mai arată în concluziile cercetării.

Cercetătorii au analizat datele din studiul olandez, "Tracking Adolescents 'Individual Lives Survey" (TRAILS), realizat din septembrie 2005 până în decembrie 2016, asupra femeilor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, care au completat cel puţin una şi până la patru evaluări privind efectele utilizării contraceptivelor orale.

Pe parcursul cercetării au fost analizate datele de la 1.010 fete. Vârsta medie la prima evaluare a fost de 16,3 ani, iar la evaluarea finală, de 25,6 ani.

Utilizatoarele de contraceptive orale s-au diferenţiat de persoanele care nu foloseau astfel de pastile la vârsta de 16 ani: fetele ce nu au luat contraceptive orale au avut un scor mediu de statut socioeconomic mai mare (0,17 vs. -0,15) şi mai multe au fost virgine (79,5% vs. 74 24,4%).

Deşi toate fetele ce au utilizat contraceptivele nu au prezentat scoruri de simptome depresive mai mari în comparaţie cu cele ce nu au luat, utilizatoarele adolescente (vârsta medie, 16,5) au raportat scoruri de simptom depresiv mai mari în comparaţie cu omoloagele lor ce nu luaseră contraceptive orale (vârsta medie, 16,1).

Scorurile medii au fost de 0,40 faţă de 0,33, iar diferenţa a persistat şi după ajustarea pentru vârstă, statut socioeconomic şi etnie.

Utilizatoarele adolescente ale contraceptivelor orale, au raportat în specialmai multe episoade de plâns, hipersomnie şi probleme alimentare decât cele ce nu au luat pastile contraceptive.

Monitorizarea simptomelor depresive la adolescentele care utilizează contraceptive orale este importantă, deoarece utilizarea acestora le poate afecta calitatea vieţii şi le poate pune în pericol de neadaptare, au mai precizat autorii cercetării.

viewscnt