Un studiu recent condus de cercetătorii de la Health Science Center al Universităţii Texas din San Antonio arată că scăderile fluxului de sânge către creier, asociate cu vârsta înaintată, şi pierderea de memorie pot fi încetinite cu ajutorul medicamentului rapamicină.
Cercetarea efectuată pe şoarecii de laborator a stabilit că şobolanii de vârstă înaintată, trataţi cu rapamicină, menţin un flux de sânge superior la creier în comparaţie cu şoarecii mai tineri, netrataţi. În plus animalele tratate au prezentat, de asemenea, o memorie îmbunătăţită.
Această constatare, dacă este continuată, are implicaţii pentru îmbătrânire în general şi poate oferi o cale pentru a preveni boala Alzheimer la unele persoane, susţin autorii cercetării.
În cadrul studiului, cercetătorii au început să administreze şoarecilor de laborator o dietă incluzând doze mici de rapamicină la 19 luni (adică peste vârsta medie la şorecii de laborator). Tratamentul cu rapamicină în alimentaţia zilnică a continuat până când şoarecii au ajuns la vârsta înaintată - 34 de luni, aproape dublul vârstei în care au început tratamentul.
"Aceste animale erau foarte bărâne, dar totuşi, circulaţia sângelui în creier a fost exact aceeaşi ca atunci când au început tratamentul", a declarat autorul principal al studiului, Veronica Galvan, profesor de fiziologie celulară la UT Health San Antonio citată de sciencedaily.com.
Şoarecii în vârstă netrataţi implicaţi în studiu au reflectat, în general, ceea ce se observă la adulţii în vârstă în ceea ce priveşte pierderea fluxului de sânge în creier şi pierderea memoriei. In schimb, sobolanii batrani tratati cu rapamicina arata ca sobolani de varsta mijlocie in studiul nostru.
Îmbătrânirea este cel mai puternic factor de risc pentru demenţă, aşa că este interesant faptul că rapamicina, un medicament cunoscut pentru a promova longevitatea, poate contribui, de asemenea, la păstrarea integrităţii circulaţiei creierului şi a performanţei memoriei la adulţii în vârstă, se mai arată în concluziile studiului.
Ţinta rapamicinei, cunoscută sub numele de TOR, este un controlor principal al creşterii şi îmbătrânirii celulelor, iar rezultatele studiului oferă "dovezi foarte bune” că TOR conduce la pierderea sinapselor şi a fluxului sanguin cerebral în timpul îmbătrânirii, deoarece rapamicina a modificat aceste procese a dus la această concluzie.
Creierul consumă cantităţi extraordinare de energie, dar nu are resurse metabolice pentru a-le reumple. Neuronii necesită glucoză şi oxigen pentru a funcţiona, iar vasele de sânge o furnizează. Cercetări recente asupra unui număr mare de participanţi la studiul "Framingham Heart" au identificat că primul factor de risc timpuriu în boala Alzheimer este afectarea fluxului sanguin cerebral.