Sedativele îi ajută pe pacienţii cu insomnie severă prin reducerea gândurilor de suicid, deoarece insomnia este un factor ce poate duce la sinucidere, arată un studiu prezentat recent în publicaţia ”The American Journal of Psychiatry”.
”Dacă ai un pacient care se plânge că somnul s-a înrăutăţit, atunci există un motiv pentru a întreba nu au aprut cumva şi gândurile suicidare. Dacă pacientul spune că problema cu somnul este foarte gravă şi că au avut gânduri de sinucidere, este posibil să aibă nevoie de un tratament ţintit pentru insomnie”, a spus dr. Vaughn McCall, director la Department of Psychiatry and Health Behavior la Medical College of Georgia, Augusta University, citat de sciencedaily.com.
În timp ce rezultatele nu susţin prescripţia de rutină a hipnoticelor pentru micşorarea ideilor de sinucidere pentru toţi pacienţii depresivi cu insomnie, acestea sugerează că coprescipţia unui hipnotic în timpul administrării unui antidepresiv ar putea fi benefică pentru pacienţii din afara spitalului cu gânduri de sinucidere, în special în cazul celor cu insomnie severă, au mai afirmat autorii cercetării.
Studiul a inclus 103 participanţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani cu tulburare depresivă majoră, insomnie şi gânduri de sinucidere. 30 de procente au avut o încercare anterioară de sinucidere, oricum, indivizii cu un plan iminent activ de a se sinucide au fost excluşi din motive de siguranţă.
Toţi participanţii au luat un antidepresiv pe durata de opt săptămâni a studiului şi jumătate au fost trataţi de asemenea şi cu hipnoticul sedativ zolpidem în momentul culcării. Aceştia au completat rapoarte regulate legate de severitatea insomniei şi au completat un jurnal zilnic de somn , ce a inclus detalii cum ar fi de câte ori s-au trezit în timpul nopţii şi cât de mult au dormit de fapt.
De asemenea, cercetătorii au măsurat gândurile deformate despre somn, cum ar fi cazul în care participanţii care cred că nu vor mai avea niciodată parte de un somn bun, ceea ce în sine este un factor de risc pentru suicid. Frecvenţa şi intensitatea viselor neplăcute sau coşmarurilor, de asemenea factori ai sinuciderii asociate cu insomnia, au fost de asemenea măsurate. Pacienţii au purtat un dispozitiv la încheietură pentru a se sincroniza cu ciclurile de odihnă/activitate. Severitatea depresiei a fost măsurată de către psihiatrii la fiecare vizită şi de asemenea pacienţii au completat Beck Hopelessness Scale, ce măsoară pesimismul şi aşteptările negative şi este considerat un predictor al comportamentului suicidal la adulţi şi adolescenţi.
Cei care au luat medicamentul pentru somn au prezentat îmbunătăţiri semnificative atât imediate, cât şi pe termen lung, în severitatea insomniei. În timp ce ambele grupuri au raportat îmbunătăţiri semnificative în emoţiile lor, calitatea vieţii, coşmaruri şi credinţe disfuncţionale legate de somn, cât şi insomnie şi gânduri de suicid, grupul ce a luat medicamentul pentru somn a avut o reducere mai semnificativă a gândurilor legate de suicid, au raportat cercetătorii. Acesta a fost cel mai eficient în reducerea gândurilor suicidale pentru pacienţii cu cea mai gravă formă de insomnie.
Hipnoticele, ca medicamentul folosit pentru studiu, sunt o metodă comună de sinucidere şi există de asemenea îngrijorări legate de dependenţă. Pentru a face faţă acestor îngrijorări, participanţii au primit doar o cantitate pentru o săptămână până ce au început să se îmbunătăţească gândurile lor, iar medicamentul a fost oprit după opt săptămâni. Apoi, afecţiunea a rămas la fel sau a continuat să se îmbunătăţească, conform lui McCall.
La două săptămâni după încetarea tratamentului, concluzia a fost că ambele grupuri, inclusiv cel fără medicament pentru somn, au avut un progres susţinut cu scoruri reduse de depresie şi de gânduri de sinucidenere. Un motiv posibil pentru care toţi pacienţii au beneficiat ar putea fi atenţia suplimentară pe care au primit-o în timpul studiului,au mai precizat autorii.
În timp ce ratele de deces cauzat de boli medicale cum ar fi cancerul au scăzut în ultimii zece ani, decesele în urma sinuciderii au crescut cu 31 de procente din 2001 până 2017, iar sinuciderea se află acum printre cauzele principale de deces în SUA, conform Institutului Naţional de Sănătate Mintală.
În 2017, 9,8 milioane de adulţi au avut gânduri serioase despre sinucidere, 2,8 şi-au făcut planuri de sinucidere şi 1,3 milioane au încercat, conform Substance Abuse and Mental Health Services Administration.
Depresia majoră este una din cele mai comune tulburări mintale în SUA. În jur de 30 % din adulţi au simptome de insomnie şi în jur de 10% au probleme suficient de severe pentru a avea consecinţe pe timpul zilei, cum ar fi concentrarea şi lipsa motivaţiei sau energiei, conform American Academy of Sleep Medicine.
Insomnia creşte semnificativ riscul de depresie şi viceversa, iar ambele crisc riscul de sinucidere.