Studiu: Suplimentele cu ulei de peşte nu au efect curativ asupra anxietăţii şi depresiei

Studiu: Suplimentele cu ulei de peşte nu au efect curativ asupra anxietăţii şi depresiei

Grăsimile Omega-3 au un efect mic sau nu au niciunul asupra anxietăţii şi depresiei, potrivit unor noi studii realizate de cercetătorii de la University of East Anglia.

Consumul crescut de grăsimi Omega-3 este promovat pe scară largă la nivel global, din cauza credinţei comune că va proteja împotriva, sau chiar va trata boli precum anxietatea şi depresia.

Dar o recenzie sistematică publicată în "British Journal of Psychiatry", constată că suplimentele cu Omega-3 nu oferă niciun beneficiu în lupta cu aceste maladii.

Omega-3 este un tip de grăsime. Cantităţile mici sunt esenţiale pentru o sănătate bună şi pot fi găsite în alimente, inclusiv nuci şi seminţe şi peşte gras, precum somonul.

Grăsimile Omega-3 sunt, de asemenea, uşor disponibile ca suplimente de vânzare şi sunt cumpărate şi utilizate pe scară largă.

Pe parccursul noului studiu, peste 41.470 de participanţi cu şi fără depresie sau anxietate au fost împărţiţi în două grupuri din care unuia i-au fost administrate suplimete cu grăsimi Omega-3 cu lanţ lung (ulei de peşte) iar un altuia i s-a meţinut aportul obişnuit de astfel de grăsimi , timp de cel puţîn şase luni

În urma analizei cercetătorii au descoperit că suplimentele au avut un efect mic sau chiar nici unul în prevenirea simptomelor de depresie sau anxietate.

De altfel şi cercetările anterioare au arătat că suplimentele cu Omega-3, inclusiv uleiurile de peşte, nu protejează împotriva unor afecţiuni precum boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet sau moarte.

Această revizuire sistematică mare a inclus informaţii de la multe mii de oameni pe o perioadă îndelungată dar cercetătorii nu au constatat efecte de protecţie ale suplimetelor cu omega-3 asupra depresiei sau anxietăţi şi "nu ar trebui încurajate că tratament”, se mai arată în concluziile studiului.

"Peştele gras poate fi un aliment foarte hrănitor ca parte a unei alimentaţii echilibrate.Dar am descoperit că nu există o protecţie demonstrabilă la persoanele care iau suplimente de ulei cu Omega-3 pentru prevenirea sau tratamentul depresiei şi anxietăţii", a declarat autoarea cercetării dr. Katherine Deane, de la Şcoala de Ştiinţe a Sănătăţii din cadrul UEA, citată de sciencedaily.com.

viewscnt