Expunerea extinsă la estrogen şi terapia hormonală pe termen lung sunt benefice în combaterea declinului cognitiv la femei arată un nou studiu realizat în SUA.
Estrogenul are un rol semnificativ în sănătatea cerebrală totală şi în menţinerea funcţiei cognitive, iar din acest motiv multe studii axate pe prevenirea declinului cognitiv au luat în considerare efectul nivelurilor reduse de estrogen în timpul tranziţiei la menopauză. Un nou studiu sugerează un beneficiu cognitiv în urma terapiei hormonale. Rezultatele au fost publicate în ”Menopause”, jurnalul North American Menopause Society (NAMS).
Pentru că femeile reprezintă două treimi din cele 5,5 milioane de cazuri de Alzheimer în SUA, cercetătorii au considerat că factorii specifici sexului, cum ar fi estrogenul, ar putea contribui la riscul ridicat al femeilor de a dezvolta această boală. Mai multe studii au sugerat anterior un rol al estrogenului în memorie şi învăţare.
În studiul din prezent ce a implicat mai mult de 2.000 de femei aflate la postmenopauză, cercetătorii au urmărit participantele pe o perioadă de 12 ani pentru a examina asocierea dintre estrogen şi declinul cognitiv. În mod specific, s-au concentrat pe durata expunerii unei femei la estrogen, luând în considerare factori ca timpul menarhei, numărul de sarcini, durata alăptării şi utilizarea terapiei hormonale.
Cercetătorii au concluzionat că o durată mai lungă a expunerii la estrogen este asociată cu un statut cognitiv mai bun pentru toate femeile adulte. Mai mult decât atât, aceste efecte benefice sunt extinse odată cu utilizarea terapiei hormonale, în special pentru cele mai în vârstă femei din studiu.
Femeile ce au iniţiat terapia hormonală mai devreme au prezentat scoruri mai bune la teste cognitive în comparaţie cu cele ce au început să ia hormoni mai târziu, ceea ce susţine ipoteza ferestrei critice pentru terapia hormonală.
”Chiar dacă evaluarea balanţei riscuri-beneficii a utilizării terapiei hormonale este complicată şi trebuie să fie individualizată, acest studiu furnizează dovezi suplimentare pentru efectele benefice cognitive ale terapiei hormonale, în mod particular atunci când este iniţiată imediat după menopauză. De asemenea, studiul subliniază potenţialele efecte adverse ale privării timpurii de estrogen asupra sănătăţii cognitive în cadrul menopauzei timpurii sau premature fără înlocuirea adecvată a estrogenului”, a spus directorul medical la NAMS dr. Stephanie Faubion, citată de sciencedaily.com.