Terapia imună adăugată chimioterapiei îmbunătăţeşte răspunsul patologic în cazul pacienţiilor cu cancer de sân triplu negativ în fază timpurie, conform rezultatelor studiului KEYNOTE-522 aflat în fază III. De asemenea, rezultatele au identificat o îmbunătăţire a supravieţuirii fără evenimente.
”Datele sugerează că răspunsul patologic complet îmbunătăţit cu pembrlizumab înseamnă mai puţine recurenţe”, a spus autorul studiului prof. Peter Schmib de la Barts Cancer Institute, Queen Mary University of London, UK, citat de sciencedaily.com.
Cancerul de sân triplu negativ este cel mai agresiv subtip al cancerului de sân şi cel mai adesea afectează femeile tinere. În mod normal pacienţii sunt trataţi cu chimioterapie, urmată de intervenţia chirurgicală pentru înlăturarea tumorii, ceea ce oferă cea mai bună şansă pentru un răspuns complet patologic, însemnând că în organism nu mai rămân celule canceroase. Femeile cu un răspuns complet patologic au o probabilitate de 85-90% de a fi vindecate, în timp ce femeile cu ţesut tumoral viabil rezidual au o probabilitate de 40-50% de recurenţă, ce apare de obicei în primii trei ani.
Studiul a testat dacă adăugarea terapiei imune la chimioterapie înaintea interveţiei chirurgicale ar putea îmbunătăţi răspunsul complet patologic şi supravieţuirea fără evenimente pentru femeile cu cancer de sân triplu negativ timpuriu. Un total de 1.174 de paciente au fost alocate aleatoriu la o rată de 2:1 în două grupuri tratate pembrolizumab sau placebo, ambele adăugate la chimioterapia preoperativă cu antraciclină, taxane şi platină, pentru 5-6 luni. După chirurgie, pacientele cu continuat tratamentul cu pembrolizumab sau placebo pentru 9 ciclcuri.
Analiza a fost efetuată după o urmărire medie de 15,5 luni. Răspunsul patologic complet, evluat la primele 602 oaciente, a crescut semnificativ de la 51,2% în cazul pacientelor din grupul tratat cu placebo la 64,8% în grupul pacintelor cărora li s-a administrat pembrolizumab.
”Acestea sunt date preliminarii, dar sugerează semnificativ că adăugarea terapiei imune la chimioterapia neoadjuvantă previnte recurenţa cancerului de sân. Dacă prevenim recurenţa, vindecăm mai multe paciente, dar avem nevoie de date pe un termen mai lung pentru confirmare”, a mai adugat Schmidt.
Evenimentele adverse legate de tratament de grad 3 sau mai mare au apărut la 78% dintre pacientele tratate cu pembrolizumab şi 73% în grupul căruia i s-a administrat un tratament placebo, dar cele mai multe s-au datorat regimului intensiv de chimioterapie. Efectele secundare cu o legătură potenţială cu terapia imună au apărut doar la 42% din participantele la studiu ce au luat pembrolizumab, versus 21% din cele cu placebo.