Terapia intravenoasă cu vitamina C, asociată cu rate mai bune de supravieţuire într-un studiu realizat în SUA

Terapia intravenoasă cu vitamina C, asociată cu rate mai bune de supravieţuire într-un studiu realizat în SUA

Pacienţii cu sepsis şi leziuni pulmonare septice ar putea avea o şansă mai bună de supravieţuire şi să de recuperare mai rapidă atunci când sunt trataţi intravenos cu vitamina C, arată rezultatele unei cercetări realizate la Virginia Commonwealth University, SUA.

În medie, grupul de pacienţi cărora le-a fost administrată vitamina C a petrecut cu trei zile mai puţine zile în terapie intensivă şi cu o săptămână mai puţin în spital, în general, decât grupul care a primit un tratament placebo.

Sepsisul, o inflamaţie a întregului organism ca răspuns la infecţie, este o cauză principală a decesului în spitalele din Statele Unite, cu până la 300.000 de decese raportate în fiecare an, potrivit Institutului Naţional de Ştiinţe Medicale.

Cercetătorii au descoperit că terapia intravenoasă cu vitamina C a redus mortalitatea la pacienţii septici de la 46% în grupul pacienţilor care au primit un tratament placebo la aproape 30% în grupul de pacienţi cărora le-a fost administrată intravenos vitamina C.

"Această terapie ar putea transforma modul în care avem grijă de pacienţii cu sepsis. Este posibil să fi găsit un tratament de salvare a vieţii. Deşi sunt necesare cercetări suplimentare, rezultatele studiului nostru preliminar sunt încurajatoare", a declarat autorul cercetării Alpha A. "Berry” Fowler III, profesor în divizia de boli pulmonare şi medicină de îngrijire critică în Departamentul de Medicină Internă la Şcoala de Medicină a VCU, citat de sciencedaily.com.

Proiectat pentru a studia efectul vitaminei C asupra insuficienţei organelor, o complicaţie obişnuită a sepsisului care duce adesea la moarte, studiul a arătat că pacienţii care primesc vitamina C intravenoasă au petrecut semnificativ mai puţine zile în unitatea de terapie intensivă şi în spital în general, chiar dacă nu au existat dovezi că vitamina C îmbunătăţeşte insuficienţa organelor legată de sepsis.

În medie, grupul de vitamina C a petrecut cu trei zile mai puţine în secţia de terapie intensivă (şapte zile comparativ cu 10) şi o săptămână mai puţîn în spital în general (15 zile faţă de 22) decât grupul tratat cu placebo.

Sepsisul contribuie major la costurile legate de invaliditate şi deces şi cauzează mari cheltuieli cu îngrijirile de sănătate în SUA şi din întreaga lume. Pacienţii cu septicemie au generat costuri de 23,7 miliarde de dolari în spitalele americane doar în 2013, potrivit Agenţiei pentru Cercetări şi Calitate în Sănătate.

Îmbunătăţirea rezultatelor clinice pentru sepsis înseamnă economii semnificative de costuri pentru sistemul de îngrijire medicală se mai arată în concluziile cercetării

Studiul clinic a durat trei ani şi implicat 167 de şi a fost primul studiu randomizat, controlat cu placebo legat de vitamina C şi impactul său potenţial asupra sepsisului şi sindromului de detresă respiratorie acută, o boală pulmonară adesea asociată sepsisului din întreaga lume.

viewscnt