Turcia înregistrează o criză severă a medicamentelor din cauza preţurilor prea mici fixate de guvern

Turcia înregistrează o criză severă a medicamentelor din cauza preţurilor prea mici fixate de guvern

Turcia se confruntă cu o criză severă a medicamentelor, cauzată în principal de decizia guvernului de a menţine preţurile la care sunt decontate produsele companiilor farmaceutice la niveluri foarte scăzute, fixate pe baza unui curs de schimb mult mai mic decât cel al pieţei.

Lipsa de medicamente este o problemă obişnuită în Turcia la începutul fiecărui an, când guvernul stabileşte cursul de schimb pentru toate achiziţiile.

Autoritatea de asigurări sociale din Turcia cumpără circa 90% din medicamentele de pe piaţă, în valoare de aproximativ 30 miliarde de lire (5.75 miliarde de dolari).

Peste jumătate din medicamentele din Turcia sunt importate, iar majoritatea celor produse la nivel local utilizează materii prime importate-  ceea ce înseamnă că rata de schimb reprezintă un factor crucial în ceea ce priveşte costul medicamentelor.

În acest an, după deprecierea bruscă a lirei turceşti de anul trecut, criza de medicamente este, însă, mai gravă. Rata de schimb pentru produsele farmaceutice în 2018 a fost de 2,69 lire/euro, sub jumătate din cursul actual de pe piaţă (5,9 lire/euro).

Guvernul, care încearcă să limiteze cheltuielile publice, a propus pentru acest an o rată de schimb pentru medicamente mai mare cu doar 15% faţă de anul trecut, deşi companiile farmaceutice solicită un avans de cel puţin 35%.

”Într-o astfel de situaţie, dacă propunerea guvernului este aprobată, medicamentele nu s-ar mai găsi deoarece, în calitate de producători, vom ajunge în situaţia să ne confruntăm cu dificultăţi chiar şi cu aprovizionarea cu materii prime”, a declarat şeful Asociaţiei Producătorilor de Produse Farmaceutice din Turcia, Nezih Barut.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor din Turcia, Erdogan Colak, a declarat că 150 de tipuri de medicamente nu au fost disponibile pe piaţă în luna ianuarie, iar mai mulţi farmacişti din Istanbul consultaţi de Reuters afirmă că cea mai gravă situaţie este în cazul medicamentelor pentru boli cardiovasculare, hipertensiune arterială şi diabet zaharat.

Săptămâna trecută, ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, a acuzat companiile farmaceutice că au provocat criza medicamentelor, susţinând că instituţia pe care o conduce a descoperit că 42 producători, 20 depozite şi 32 de lanţuri de farmacii au depozitat medicamente pentru a le vinde după majorarea preţurilor.

Ulterior, ministrul a dat aprobare pentru ca 41 de medicamente esenţiale - între care cele pentru cancer, gripă sau antibioticele - să poată fi vândute la preţuri mai mari decât cele fixate pe baza cursului de schimb oficial.

viewscnt