Folosirea medicamentului avibactam în asociere cu carbapenem poate distruge bacteriile rezistente la antibiotice, arată un studiu realizat de cercetători canadieni.
O nouă genă de rezistenţă antimicrobiană, VCC-1, gena beta-lactamază, a fost descoperită în ”rudele apropiate” ale bacteriei Vibrio cholerae, ce cauzează holera. O echipă de cercetători canadieni a găsit o metodă de a bloca enzima VCC-1, dezactivând rezistenţa genei.
Studiul a fost prezentat recent în ”Antimicrobial Agents and Chemotherapy”, jurnal ce aparţine American Society for Microbiology.
VCC-1 a fost descoperită prima dată în Canada, de către cercetătorii Agenţiei de Sănătate Publică, la creveţi îngheţaţi ce au fost importaţi din India şi vânduţi într-un magazin alimentar din Canada.
Alte câteva gene de rezistenţă beta-lactamaze au apărut, de asemenea, din India. Genele beta-lactamaze codifică enzimele ce pot opri beta-lactaminele, ce reprezintă o clasă critică importantă de antimicrobiene.
Cercetătorii au identificat gena într-o rădăcină non-toxogenică a Vibrio cholerae. De atunci, VCC-1 a mai fost găsită în V. Cholerae non-toxogenică pe linia de coastă germană. Problema este că există o distanţă foarte mică între o genă de la V. Cholerae non-toxogenică şi rudele sale toxogenice.
”Am observat că VCC-1 aparţine aceluiaşi tip de enzime, rezistente la antibiotic, împotriva cărora este activ avibactam. Am spus să încercăm avibactam şi în mod sigur blochează enzima”, a spus autorul principal al studiului, Brian Mark, profesor la Departmentul de Microbiologie al Universităţii Monitoba, citat de sciencedaily.com.
Avibactam a fost aprobat recent de către Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA.
Pentru a vedea cum a acţionat avibactam, dr. Mark şi colaboratorii săi au folosit cristalografia cu raze X, o metodă de vizualizare a structurii tridimensionale a moleculelor la nivel atomic.
Cristalografia cu raze X a arătat că molecula avibactam are o protuberanţa ce se potriveşte la VCC-1, în aceeaşi manieră în care VCC-1 opreşte antibioticul.
"Ne-am dus la rădăcina originară Vibrio în care a fost găsită pentru prima dată VCC-1. Am crescut-o şi am demonstrat că, dacă vrem să ucidem această bacterie cu carbapenem (un antimicrobian beta lactamic), este foarte rezistentă, ceea ce este alarmant, având în vedere că este un antibiotic de primă linie şi totuşi bacteria se afla pe creveţii pe care îi mâncăm. Dar dacă adăugăm avibactam la carbapenem, puterea acestora devine foarte mare, din cauza blocării VCC-1 ce permitea rezistenţa”, a explicat dr. Mark.
Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA a aprobat recent medicamentul combinat ce conţine avibactam şi antibioticul ceftazidim.