Un dispozitiv ce foloseşte inteligenţa artificială poate detecta afecţiuni folosind informaţiile din EKG

Un dispozitiv ce foloseşte inteligenţa artificială poate detecta afecţiuni folosind informaţiile din EKG

Un dispozitiv dezvoltat de start-up-ul american AliveCor foloseşte inteligenţa artificială pentru a detecta afecţiuni grave pe baza informaţiilor din electrocardiogramă (EKG), fiind aproape de a fi aprobat pentru utilizare în Statele Unite, relatează ictandhealth.com.

Dispozitivul, numit KardiaK Software Platform, a intrat în procedură de evaluare prioritară de către autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din Statele Unite (FDA).

Dispozitivul poate detecta niveluri ridicate de potasiu din sânge (hiperkaliemia) fără a fi nevoie de probe de sânge de la persoanele analizate.

AliveCor a anunţat că dispozitivul poate fi folosit acasă pentru a detecta hiperkaliemia în cazul pacienţilor cu boală cronică de rinichi sau al celor care riscă să se îmbolnăvească.

Nivelul de potasiu din sânge are variaţii mici în cazul persoanelor obişnuite, însă un nivel ridicat poate genera aritmii cardiace ce pun viaţa pacienţilor în pericol.

Circa 30 de milioane de americani suferă de boala cronică de rinichi, iar riscul de deces este de trei ori mai mare dacă concentraţia de potasiu din sânge depăşeşte 5.5 mmol/l şi de 13 ori pentru un nivel de peste 6 mmol/l.

Potrivit specialiştilor, hiperkaliemia contribuie la 40% dintre decese pentru pacienţii dializaţi.

viewscnt