Un nou test de sânge poate depista mai mult de 20 de tipuri de cancer cu un grad ridicat de precizie, potrivit unui studiu prezentat recent în Statele Unite.
Testul, dezvoltat de compania GRAIL, foloseşte tehnologia de secvenţiere de generaţie următoare pentru a detecta tiparele de metilare a ADN-ului asociate cu cancerul în ADN-ul din celule libere.
"Lucrările noastre anterioare au indicat că analizele bazate pe metilare depăşesc abordările tradiţionale de secvenţiere a ADN-ului pentru detectarea mai multor forme de cancer în probele de sânge. Rezultatele noului studiu demonstrează că astfel de analize sunt un mod fezabil de control al oamenilor pentru cancer”, a declarat autorul studiului dr. Geoffrey Oxnard de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston, într-un comunicat de presă, citat de Reuters.
Dr. Oxnard şi colegii săi au analizat ADN-ul din celule libere din 3.583 de probe de sânge, provenind de la 1.530 de la persoane cu cancer şi 2.053 de persoane fără cancer. Probele pacienţilor au cuprins mai mult de 20 de tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân şi colorectal, esofagian, cancer de vezică biliară şi gastric, cancer cerebral şi de gât, cancer pulmonar şi leucemie limfoidă, mielom multiplu, cancer ovarian şi pancreatic.
Aceste tipuri de cancer reprezintă aproximativ 63% din toate decesele produse de cancer din SUA, au mai precizat autorii studiului.
Specificitatea generală a testului a fost de 99,4%, doar 0,6% din rezultate indicând în mod incorect că ar fi fost prezentă vreo formă de cancer.
Sensibilitatea testului a fost mai puţin impresionantă, la un nivel de 54,7% în general şi 75,8% la tipurile de cancer pre-specificate. În cadrul celui din urmă grup, sensibilitatea a fost de 32% pentru pacienţii cu cancer în stadiul I; 76% pentru cei cu stadiul II; 85% pentru stadiul III; şi 93% pentru stadiul IV.
Pentru 97% dintre eşantioanele cu un ţesut de origine cunoscut, testul a identificat corect organul sau ţesutul de origine în 89% din cazuri.
"Aceste descoperiri susţin dezvoltarea clinică suplimentară a abordării de metilare vizate ca test de detectare a cancerului pentru mai multe tipuri de cancer semnificative din punct de vedere clinic”, a mai precizat dr. Oxnard .
Rezultatele unui set de validare independent vor fi prezentate la o reuniune viitoare.
Studiul a fost finanţat de producătorul GRAIL, iar dr. Oxnard a primit taxe de consultanţă şi suport instituţional pentru studii clinice din partea companiei.