Un proces care începe săptămâna viitoare în Franţa urmează să lămurească dacă grupul farmaceutic Servier a indus sau nu în eroare în mod deliberat, timp de zeci de ani, pacienţii cărora le-a fost administrat medicamentul pentru slăbit Mediator, aşa cum acuză procurorii.
Alături de compania producătoare, în cauză mai sunt judecaţi şi autoritatea de reglementare a medicamentelor Agence Naţionale de Securite du Medicament (ANSM) şi alţi 21 de inculpaţi.
Acuzaţiile variază de la înşelăciune la omor care, în conformitate cu dreptul francez, ar putea duce la amenzi şi pedepse cu închisoarea.
Servier, ANSM şi ceilalţi coinculpaţi se vor confrunta cu peste 2.600 de reclamanţi.
Cazul a provocat o criză în Franţa, unde autorităţile au declarat că cinci milioane de pacienţi au fost expuşi la medicamentul Mediator înainte de retragerea sa în 2010. Unele estimări indică faptul că între 500 şi 2.000 de decese pot fi asociate cu folosirea medicamentului, potrivit Reuters.
Procesul va încerca să stabilească cauzele pentru care pastila, introdusă în 1976 în Franţa şi suspectată de a provoca insuficienţă cardiacă şi pulmonară, a fost pe piaţă atât de mult timp.
"Procesul vine ca o uşurare uriaşă. În sfârşit, urmează să vedem sfârşitul unui scandal intolerabil", a spus Irene Frachon, un pneumolog francez, care a avertizat public despre riscurile Mediator, citat de Reuters.
Medicamentul produs de Servier este derivat din amfetamină şi a fost dezvoltat pentru a trata excesul de greutate la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, dar a fost, de asemenea, prescris pe scară largă ca inhibitor al apetitului.
Mai multe ţări precum Spania şi Italia au interzis medicamentul la începutul anilor 2000.
Mediator (subranţa activă benfluorex) avea o compoziţie apropiată de fenfluramină, un alt inhibitor al apetitului vândut de American Home Products, mai târziu cunoscut sub numele de Wyeth şi acum parte a Pfizer.
Acest medicament, vândut împreună cu fentermina într-o combinaţie cunoscută sub numele de fen-fen, a fost, de asemenea, legat de hipertensiunea pulmonară şi disfuncţia valvei cardiace, ceea ce a dus la retragerea sa în 1997, împreună cu mii de acuzaţii legale de probleme de sănătate şi decese.
Procurorii francezi susţin că Servier, încă din anii '70, "a ascuns cu bună ştiinţă adevăratele caracteristici ale medicamentului” şi nu a divulgat studii medicale nefavorabile produsului, ceea ce ar însemna o fraudă pe termen lung.
Însă reprezentanţii companiei Servier resping acuzaţiile, afirmând că nu au minţit despre efectele tratamentului şi speră să demonstreze că nu au acţionat împotriva intereselor pacienţilor.
Compania a plătit aproape 132 de milioane de euro pacienţilor şi spune că va continua să despăgubească victimele.
Procesul va examina, de asemenea, rolul reglementatorilor, după ce o anchetă oficială franceză din 2011 a constatat că autorităţile de reglementare au acţionat prea lent şi erau prea apropiate de companiile farmaceutice.