Un tratament cu un virus herpetic modificat genetic, eficient împotriva melanomului în stadii avansate

Un tratament cu un virus herpetic modificat genetic, eficient împotriva melanomului în stadii avansate

Un nou tratament cu un virus herpetic modificat genetic este eficient împotriva melanomului în stadii avansate, arată un studiu realizat recent în Statele Unite.

În 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a aprobat utilizarea talimogenei laherparepvec (TVEC) pentru tratamentul melanomului în stadiu târziu, pe care medicii nu îl pot îndepărta prin intervenţie chirurgicală.

Doctorii administrează TVEC prin injecţii direct în locurile tumorale. TVEC este un virus herpetic modificat genetic care acţionează prin stimularea răspunsului imun al organismului faţă de melanomul metastatic.

Recent, o echipă de cercetători de la University of North Carolina din Chapel Hill, Moffitt Cancer Center din Tampa, Florida, şi Emory University din Atlanta a studiat efectele tratamentului TVEC asupra a 80 de persoane cu melanom în stadiu târziu care au primit acest tratament de peste 3 ani.

Constatările cercetătorilor indică faptul că la aproape 40% din persoanele care au primit acest tratament s-au înregistrat rezultate pozitive.

În loc de chimioterapia tradiţională, care nu ucide doar celulele canceroase, ci şi celule normale, noul tratament stimulează sistemul imunitar să atace celulele canceroase”, afirmă unul din autorii studiului, dr. David Ollila, citat de medicalnewstoday.com.

Cercetătorii au lucrat cu un total de 80 de adulţi care au primit injecţii TVEC pe parcursul a 3 ani pentru tratamentul melanomului metastatic în stadiu avansat.

Din totalul participanţilor, 46% (37 de persoane) au avut cancer de stadiul 3B, 31% (25 de persoane) au avut cancer de stadiu 3C, 1% (1 persoană) a avut stadiu clinic de cancer 3D şi în cazul a 20% boala se răspândise în locuri îndepărtate în organism.

Participanţii au trecut printr-o medie de cinci cicluri de TVEC, iar 57% din aceste persoane au primit, de asemenea, o formă de terapie pentru cancer, înainte de a se alătura studiului actual.

La finalul studiului, echipa de cercetare a concluzionat că 39% dintre participanţi (un total de 31 de indivizi) au prezentat un răspuns local complet la TVEC, ceea ce înseamnă că tumorile care au primit terapie cu virusul herpetic modificat au dispărut.

Alţi 18% dintre participanţi (14 persoane) au prezentat dispariţia parţială a tumorii în urma acestei terapii.

De asemenea, studiul a stabilit că, în cazul pacienţilor cu melanom în stadiul 3B - adică o fază mai putin avansată -, rata de succes a tratamentului a fost de 68%.

Mai mult, după 12 luni de urmărire a pacienţilor aflaţi în stadiul 3B, cercetarea a arătat că 59% dintre aceştia nu au prezentat semne de recurenţă tumorală.

Participanţii cu boala în etapa 3C au avut o rată de răspuns completă la nivel local de 26%, iar persoanele cu cancer de stadiul 4 au avut o rată completă de răspuns local de 6%.

În ceea ce priveşte efectele secundare, dr. Ollila şi colegii săi remarcă faptul că participanţii la studiu au tolerat bine TVEC, iar reacţiile pe care le-au experimentat au fost uşoare.

Cele mai frecvente efecte secundare raportate de participanţi au fost simptome asemănătoare gripei, observate la 28% dintre participanţi (22 de ipersoane).

Numai cinci participanţi au fost nevoiţi să oprească tratamentul cu TVEC din cauza complicaţiilor care au inclus răni şi infecţii.

Cercetătorii consideră că TVEC are cele mai bune rezultate în cazul pacienţilor cu melanom în stadiile 3B sau 3C.

viewscnt