Un tratament eficace împotriva tuberculozei rezistente la medicamente, implementat în ţări din Asia cu incidenţă ridicată a bolii

Un tratament eficace împotriva tuberculozei rezistente la medicamente,  implementat în ţări din Asia cu incidenţă ridicată a bolii

Un tratament cu o rată înaltă de eficacitate împotriva tuberculozei multidrog rezistente a început să fie administrat în mai multe state asiatice cu o incidenţă ridicată a bolii, oferind speranţa unui mare pas înainte în lupta împotriva uneia dintre cele mai letale boli infecţioase din lume, relatează AFP, citată de Agerpres. 

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în Asia a fost înregistrat cel mai mare număr dintre cele 10,6 milioane de cazuri noi de tuberculoză raportate la nivel mondial în 2022 şi peste jumătate dintre cele 1,3 milioane de decese înregistrate în lume.

Deşi tuberculoza poate fi vindecată cu antibiotice, peste 3% dintre pacienţii nou-diagnosticaţi suferă de o formă rezistentă la medicamente.

Tratamentele actuale implică injecţii zilnice sau importante doze de pastile ce trebuie administrate timp de cel puţin 18 luni, având uneori efecte secundare puternice: greaţă şi, în unele cazuri, orbire. Din această cauză, mulţi pacienţi renunţă la tratament.

Însă un nou tratament, mai uşor şi cu mai puţine efecte secundare, a început să fie propus în Asia, în special în Filipine, Vietnam şi Indonezia. Studiile au arătat o rată de vindecare de peste 90% după şase luni de la administrarea tratamentului.

Tratamentul implementat se numeşte BPaL şi include antibioticele bedachilină, pretomanid şi linezolid. El a fost autorizat în peste 60 de ţări, fiind dezvoltat de ONG-ul TB Alliance.

Tuberculoza este cauzată de o bacterie care atacă în principal plămânii şi care se transmite pe calea aerului de la persoanele infectate.

Prezentă în toate ţările, ea afectează în principal persoanele sărace, care trăiesc şi lucrează în spaţii supraaglomerate.

În 2022, două treimi din totalul cazurilor noi au fost detectate în opt ţări: India, Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh şi R.D. Congo.

Una dintre provocările principale constă în a-i convinge pe pacienţi, descurajaţi de costuri, deplasări şi efecte secundare, să îşi ia tratamentul până la capăt.

Tuberculoza este un subiect de sănătate publică aflat şi pe agenda autorităţilor sanitare din România, unde numărul de cazuri este în creştere în ultimii ani.

viewscnt