Uniunea Europeană interzice vânzarea medicamentelor la bucată în statele membre din 2019, pentru a împiedica falsificarea

Uniunea Europeană interzice vânzarea medicamentelor la bucată în statele membre din 2019, pentru a împiedica falsificarea

Farmaciştii din România nu vor mai putea elibera pacienţilor medicamente la bucată începând din 2019 şi vor fi obligaţi să anunţe orice problemă apărută la un medicament prin intermediul unui sistem de verificare, introdus de o directivă a Comisiei Europene şi obligatorie pentru toate ţările membre.

Regulamentul, publicat în 9 februarie, introduce autentificarea medicamentelor prin intermediul a două elemente de siguranţă: un identificator unic şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite.

Aceastea sunt menite să protejeze pacienţii împotriva riscului de a consuma medicamente falsificate.

Identificatorul unic - un cod unic care identifică ambalajele medicamentelor - va apărea sub forma unui cod de bare 2D şi va putea fi citit cu scanerele obişnuite. Dispozitivul de protecţie împotriva modificărilor ilicite va garanta că ambalajul medicamentului nu a fost deschis sau modificat.

„O consecinţă directă a Regulamentului, aplicabil începând din 2019, este aceea că medicamentele vor fi autentificate în mod sistematic înainte de a fi puse la dispoziţia pacienţilor, prevenind astfel nu numai distribuirea de medicamente falsificate, ci şi alte erori comune, cum ar fi eliberarea accidentală de medicamente expirate sau retrase de pe piaţă. În plus, lanţul european de aprovizionare farmaceutică va fi digitalizat, cu un sistem de repertorii care va reuni producători, angrosişti, farmacii şi spitale. Astfel, fluxurile de informaţii şi procedurile de retragere de pe piaţă şi returnare vor fi îmbunătăţite“, a precizat Executivul european, într-un comunicat.

În România, implementarea sistemului de serializare va fi coordonată de către Organizaţia de Serializare a Medicamentelor (OSMR), din care fac parte Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR).

viewscnt