Sensibilitatea la alimentele procesate variază de la un individ la altul, a constatat un studiu

Sensibilitatea la alimentele procesate variază de la un individ la altul, a constatat un studiu

Utilizaţi pe scară largă în industria alimentară, emulsificatorii, un tip de aditiv alimentar, se regăsesc în multe alimente de zi cu zi precum pâinea feliată, îngheţată, frişcă, lapte vegetal, sosuri, biscuiţi şi brioşe, etc. Efectele consumului acestor aditivi asupra sănătăţii au devenit o adevărată problemă de sănătate publică, dată fiind amploarea prezenţei lor în alimentaţia actuală.

Studiind microbiota intestinală, cercetătorii francezi au reuşit să demonstreze că sensibilitatea la un aditiv prezent în numeroase alimente procesate, variază de la o persoană la alta, ceea ce ar putea contribui la o nutriţie personalizată.

Benoit Chassaing, director de cercetare Inserm şi şef al echipei Microbiota şi interacţiunile cu gazda, din cadrul Institutului Pasteur (Inserm/Université Paris Cité/CNRS), a demonstrat anterior că aceşti aditivi ar putea favoriza apariţia bolilor inflamatorii cronice şi a tulburărilor metabolice, acţionând direct asupra microbiotei noastre intestinale.

Într-un nou studiu, publicat luni, în revista ştiinţifică Gut, el şi echipa sa au dezvoltat un model al microbiotei umane capabil să estimeze sensibilitatea fiecărui individ la un agent emulsifiant, folosind o simplă probă de scaun. Această descoperire deschide calea către o abordare nutriţională personalizată bazată pe microbiota intestinală pentru a menţine o bună sănătate intestinală şi metabolică.

Industria alimentară utilizează din ce în ce mai mulţi aditivi pentru a îmbunătăţi textura şi a prelungi durata de valabilitate a produselor. O serie de studii au evidenţiat efectele nocive ale acestora asupra sănătăţii intestinale şi metabolice, în legătură cu interacţiunile lor cu microbiota noastră.

În 2015, echipa lui Benoit Chassaing a analizat în special efectele consumului unui emulgator, carboximetilceluloza (CMC), care se găseşte în mod obişnuit în chiflele industriale, în pâinea feliată pentru sandwich şi în îngheţată, asupra microbiotei şi sănătăţii intestinale. Rezultatele cercetării sale au sugerat că un consum pe termen lung al acestui aditiv ar putea avea un impact negativ asupra microbiotei şi, în consecinţă, ar putea favoriza apariţia bolilor inflamatorii cronice şi a tulburărilor metabolice.

Ulterior, în cadrul unui studiu clinic efectuat pe voluntari sănătoşi, cercetătorul şi echipa sa au reuşit să demonstreze că nu toţi suntem egali în ceea ce priveşte agenţii emulgatori: unele persoane, cunoscute drept sensibile, au o microbiotă foarte reactivă la aceşti compuşi, în timp ce altele par să aibă o microbiotă complet rezistentă la impactul negativ al acestor aditivi. Deoarece această clasă de aditivi alimentari este atât de omniprezentă în dieta noastră modernă, cercetătorii au vrut să înţeleagă mai bine aceste variaţii de sensibilitate între indivizi, pentru a promova o mai bună sănătate intestinală şi metabolică.

În acest scop, echipa condusă de Benoit Chassaing a reuşit să prezică sensibilitatea unui anumit individ la un agent emulsifiant, prin intermediul unei analize aprofundate a microbiotei sale.

Utilizat de industria agroalimentară pentru îmbunătăţirea texturii şi prelungirea duratei de conservare a produselor, emulgatorul E466 - Carboximetilceluloza/CMC - diminuează diversitatea bacteriilor ce compun flora intestinală (microbiomul) şi favorizează inflamaţia intestinală cronică, au demonstrat mai multe studii precedente.

Astfel de inflamaţii intestinale cronice ar putea duce la dezvoltarea unor patologii caracterizate prin inflamarea peretelui unei părţi a tubului digestiv (boala Crohn/boala inflamatorie intestinală, rectocolite hemoragice), afecţiuni de care suferă aproximativ 20 de milioane de persoane la nivel mondial, a raportat luni Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa (INSERM), într-un comunicat.

Studiul sugerează că emulgatorul E466 are un impact negativ asupra microbiotei intestinale la anumite persoane, dar nu şi la altele, şi că ar fi posibil să se estimeze sensibilitatea unei persoane la emulgatorii alimentari.

Această sensibilitate a putut fi observată atât la persoanele sănătoase, cât şi la pacienţii care suferă de afecţiuni inflamatorii cronice, analizând comunitatea microbiană din intestin datorită unor abordări ce au vizat reproducerea microbiotei în laborator şi a unor studii metagenomice, tehnici ce permit studierea în amănunţime a microbiotei intestinale.

Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au dezvoltat în laborator un model de microbiotă capabil să reproducă microbiota umană. Acest model a permis cercetătorilor să testeze in vitro efectul CMC asupra diferitelor tipuri de microbiotă. Transplantând la şoareci microbiota unui eşantion fecal uman, cercetătorii au arătat că anumite persoane posedă o microbiotă foarte sensibilă la emulgatorul E466, provocând o puternică inflamaţie intestinală, în timp ce altele au o microbiotă rezistentă la acest aditiv alimentar.

Ei au observat, de asemenea, că o anumită microbiotă poate fi sensibilă sau rezistentă la acest agent emulsifiant. În plus, sensibilitatea prezisă a unei anumite microbiote a fost perfect validată folosind abordări de transfer de microbiotă într-un model de şoarece, cu observaţia că numai microbiota prezisă a fi sensibilă la agenţii emulgatori era într-adevăr capabilă să conducă la colită severă la animalele care consumau CMC.

Utilizând probe de scaun, cercetătorii au identificat apoi o semnătură specifică (analiza ADN-ului bacterian conţinut în microbiota noastră intestinală) pentru sensibilitatea la CMC, făcând posibilă predicţia perfectă, utilizând analize moleculare simple, dacă o anumită microbiotă este sensibilă sau rezistentă la acest agent emulsifiant.

Studiul sugerează astfel că ar fi posibil să se estimeze sensibilitatea unei persoane la emulgatorii alimentari graţie analizelor microbiotei.

„Detectarea acestei sensibilităţi la persoanele sănătoase ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea apariţiei anumitor tulburări intestinale - iar la pacienţii bolnavi, la prevenirea progresiei bolii sau la reducerea simptomelor acesteia", au scris cercetătorii de la INSERM într-un comunicat.

Oamenii de ştiinţă vor folosi acum o cohortă mult mai mare de pacienţi cu boala Crohn pentru a valida aceste abordări în vederea estimării sensibilităţii unui anumit pacient la aceşti aditivi. De asemenea, ei încearcă acum să explice motivele moleculare ale acestei sensibilităţi a microbiotei intestinale la agenţii emulgatori şi încearcă să identifice abordări menite să modifice sensibilitatea individuală la aceşti aditivi alimentari.

viewscnt