Raport: Europa pierde cursa tehnologică pentru remediile împotriva cancerului în faţa Statelor Unite şi a Chinei

Raport: Europa pierde cursa tehnologică pentru remediile împotriva cancerului în faţa Statelor Unite şi a Chinei

Un raport, publicat luni, în preajma Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului (4 februarie), indică variaţii mari între principalele ţări în ceea ce priveşte profilul start-up-urilor nou înfiinţate pentru noi tehnologii de diagnosticare şi tratament.

Deşi găzduieşte mai multe start-up-uri nou înfiinţate în domeniul oncologiei, Europa a rămas în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiilor în domeniul oncologic, pierzând avantajul competitiv în unele domenii de cercetare promiţătoare în faţa Statelor Unite şi a Chinei.

Un raport, publicat luni de Oficiul European de Brevete (OEB) arată cum Europa a rămas în urma Statelor Unite şi a Chinei în cele trei domenii de cercetare a cancerului cu cea mai rapidă creştere.

În timp ce activitatea de brevetare pentru remedii de înaltă tehnologie împotriva cancerului a crescut în Statele Unite şi China, Europa se luptă să ţină pasul, înregistrând un declin al cotei de piaţă atât în perioada 2010-2015, cât şi în perioada 2016-2021.

Cel mai semnificativ declin pentru solicitanţii din UE-27 a fost în cazul imunoterapiilor celulare (-6,2%), în timp ce cea mai mică scădere a fost în cazul informaticii medicale şi al acizilor nucleici necodificanţi (-4%).

În schimb, solicitanţii de brevete din Statele UNite şi-au menţinut sau şi-au majorat cotele în majoritatea domeniilor cu creştere puternică, iar solicitanţii chinezi au înregistrat o creştere substanţială în toate sectoarele tehnologice legate de cancer.

Conform raportului, Japonia şi Coreea de Sud şi-au menţinut o poziţie relativ stabilă în ciuda concurenţei tot mai mari din partea Chinei, care câştigă cote de piaţă în detrimentul Japoniei, în special în domeniul informaticii medicale şi al analizei imaginilor.

Concluziile studiului vin la doar o săptămână după prezentarea Compasului competitivităţii al Uniunii Europene, o iniţiativă strategică menită să consolideze capacitatea Europei de a concura cu alte economii de vârf.

„În lumina raportului lui Mario Draghi privind viitorul competitivităţii europene, acest studiu serveşte drept semnal de alarmă pentru sistemul european de inovare în oncologie”, a declarat preşedintele OEB, António Campinos.

Acesta a adăugat că, pe măsură ce tehnologiile de luptă împotriva cancerului evoluează rapid şi în moduri imprevizibile, Europa trebuie să reacţioneze pentru a-şi menţine avantajul competitiv în materie de inovare în domeniul sănătăţii.

Mai multe start-up-uri: O oportunitate ratată?

În ciuda rămânerii în urmă în ceea ce priveşte tehnologiile oncologice cu creştere rapidă, Europa - inclusiv ţări din afara UE precum Regatul Unit şi Elveţia - deţine cel mai mare număr de start-up-uri nou înfiinţate în domeniul oncologiei, cu aproximativ 1.500 de entităţi, comparativ cu 1.325 în Statele Unite.

Dintre statele membre ale OEB, Regatul Unit conduce cu 290 de platforme nou înfiinţate, urmat de Franţa cu 246, Germania cu 208 şi Elveţia cu 151. Cu toate acestea, deşi Europa are mai multe astfel de start-up-uri nou-înfiinţate în stadiile de demarare şi de dezvoltare timpurie decât Statele Unite, aceasta are dificultăţi pentru a le dezvolta.

Aproape 40 % din platformele nou-înfiinţate în domeniul cancerului din Statele Unite au ajuns la stadiul de dezvoltare târzie, faţă de doar 24 % în UE şi puţin sub 27 % în alte state membre ale UEO.

„Ecosistemul vibrant al start-up-urilor nou-înfiinţate din domeniul oncologiei din Europa este un obiectiv important, dar aceste start-up-uri au nevoie de investiţii şi de sprijin pentru a-şi dezvolta invenţiile cu succes”, a declarat Campinos.

În UE, 41,6% dintre platformele nou-înfiinţate din domeniul oncologiei se află încă în stadiul de dezvoltare timpurie, în timp ce 34,7% se află încă în stadiul de lansare, ceea ce evidenţiază provocările cu care se confruntă acestea în ceea ce priveşte extinderea.

Cele mai promiţătoare domenii în tehnologia cancerului

Activitatea de brevetare în domeniul tehnologiilor legate de cancer a înregistrat o creştere semnificativă între 2015 şi 2021, după o perioadă de stagnare între 2010 şi 2015.

Această creştere recentă a fost determinată în principal de solicitanţii americani, care şi-au consolidat poziţia dominantă în inovarea legată de cancer, reprezentând 44,6% din totalul familiilor de brevete internaţionale (IPF) legate de cancer între 2010 şi 2021.

Solicitanţii chinezi, cu o pondere de 9 % în aceeaşi perioadă, şi-au sporit semnificativ numărul de cereri de brevete, depăşind UE-27 în 2021 cu peste 2.000 de brevete internaţionale în acel an.

Europa rămâne un actor-cheie, solicitanţii din UE generând peste 17.800 de brevete internaţionale între 2010 şi 2021, alături de alte 7.500 de brevete din alte state membre ale OEB, reprezentând împreună 23,9% din brevetele globale legate de cancer în aceeaşi perioadă.

Studiul identifică, de asemenea, cele mai promiţătoare domenii pentru tehnologia cancerului. Printre acestea se numără domenii relativ noi, cum ar fi informatica medicală, analiza imaginilor, biopsiile lichide, imunoterapia cu anticorpi, imunoterapia celulară, imunoterapia cu imunomodulatori moleculari mici, acizii nucleici necodificanţi şi terapia genică.

Domeniile bine stabilite, cum ar fi imunoterapia bazată pe citokine, virusurile oncolitice, terapia fotodinamică şi domeniile de tratare a tumorilor continuă să fie importante. Tratamentele alternative şi măsurile preventive, cum ar fi extractele de ţesuturi vegetale şi animale, câştigă, de asemenea, teren, se mai arată în raport.

viewscnt