Utilizarea antiviralelor cu acţiune directă este asociată cu un risc mai mic de cancer hepatic şi de deces la pacienţii cu hepatită C

Utilizarea antiviralelor cu acţiune directă este asociată cu un risc mai mic de cancer hepatic şi de deces la pacienţii cu hepatită C

Utilizarea antiviralelor cu acţiune directă este asociată cu risc scăzut de mortalitate şi de apariţie de carcinom hepatocelular la pacienţii cu hepatită cronică tip C, potrivit unui nou studiu.

Acest lucru sugerează că antiviralele cu acţiune directă ar trebui să fie luate în considerare pentru toţi pacienţii cu infecţie cronică cu virusul hepatitei C”, a declarat pentru Reuters dr. Fabrice Carrat de la Institut Pierre Louis d'Epidemiologie et de Sante Publique din Paris.

Studiile observaţionale au constatat că tratarea hepatitei cronice tip C cu antivirale cu aţiune directă sau interferon este legată de reducerea riscurilor de cancer la ficat, complicaţii ale ficatului şi mortalitate dacă pacienţii au un răspuns virologic susţinut, au subliniat autorii cercetării.

Preocupările legate de carcinomul hepatocelular au fost crescute după ce două studii au sugerat un risc mai mare de recurentă a cancerului de ficat la pacienţii trataţi cu antivirale cu acţiune directă, dar cercetările ulterioare nu au descoperit nici o asociere.

În cadrul noului studiu, cercetătorii au comparat rezultatele la pacienţii cu hepatită cronică tip C trataţi cu antivirale cu aţiune directă şi pacienţii care nu au primit acest tratament. Studiul a analizat aproape 9.900 de persoane care nu au prezentat antecedente de ciroză decompensată, cancer de ficat sau transplant hepatic, incluzând 7.344 persoane care au primit antivirale cu acţiune directă şi 2.551 de pacienţi netrataţi cu aceste medicamente.

Pacienţii care au primit antivirale cu aţiune directă au prezentat un risc crescut semnificativ de cancer la ficat (raportul de risc neajustat, 2,77) şi ciroză decompensată (HR, 3,83). După ajustare, cu toate acestea, antiviralele cu acţiune directă au fost asociate cu o mortalitate semnificativ mai mică (HR ajustată, 0,48) şi un risc de carcinom hepatocelular mai scăzut (aHR, 0,66).

Medicamentele nu au fost asociate semnificativ cu ciroză decompensată.

Cercetătorii planifică ca în viitor să evalueze efectele pe termen lung ale antiviraleleor cu acţiune directă asupra cirozei decompensate la pacienţii cu ciroză, riscului rezidual de cancer la ficat, regresiei fibrozei hepatice şi morbidităţii nesupuse ficatului, în special a evenimentelor cardiovasculare.

Studiul a primit finanţare de la producătorii de antivirale cu acţiune directă, iar câţiva dintre coautori săi au raportat legături cu aceste companii.

viewscnt