Copiii mici care primesc vaccinul anti-rotavirus au riscuri mai mici de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 comparativ cu copiii nevaccinaţi, arată un studiu realizat în Australia.
Rotavirusul poate provoca diaree severă, vărsături, febră şi dureri abdominale. Dacă sunt infectaţi, unii copii pot deveni extrem de deshidrataţi, necesitând spitalizare pentru a preveni decesele.
Infecţiile cu rotavirus sunt asociate cu o creştere a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 1, deşi nu este clar motivul acestei legături.
În studiul menţionat, cercetătorii au comparat ratele de diabet de tip 1 în cei opt ani înainte şi opt ani după luna mai 2007, când a fost introdus un nou vaccin anti-rotavirus pentru bebeluşii de cel puţin şase săptămâni.
După debutul vaccinării, cazurile de diabet zaharat de tip 1 au scăzut cu 14% în rândul copiilor cu vârsta de 4 ani sau mai mici, au menţionat cercetătorii. În schimb, nu s-a observat vreo schimbare semnificativă privind cazurile de diabet zaharat de tip 1 la copiii mai mari.
”Rotavirusul poate afecta producţia de insulină în pancreas, ceea ce poate grăbi dezvoltarea diabetului de tip 1”, a spus autorul principal al studiului, dr. Kirsten Perrett de la Universitatea din Melbourne, Australia, citat de Reuters.
După debutul noului vaccin anti-rotavirus în Australia, procentul copiilor de 4 ani sau mai mici diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 a scăzut de la 8,7 cazuri până la 7,5 cazuri la fiecare 100.000 de copii.
Studiul nu a fost un experiment controlat pentru a dovedi dacă sau cum rotavirusul provoacă diabet zaharat de tip 1 sau cum vaccinarea ar putea contribui la reducerea acestui risc.
Totuşi, rezultatele aduc dovezi în plus privind asocierea dintre infecţiile virale şi afecţiuni precum diabetul zaharat de tip 1.