Testarea pentru Covid-19 în farmacii, reglementată oficial. Reprezentanţii farmaciilor: măsura va îmbunătăţi accesul populaţiei la teste rapide

Testarea pentru Covid-19 în farmacii, reglementată oficial. Reprezentanţii farmaciilor: măsura va îmbunătăţi accesul populaţiei la teste rapide

Testarea pentru Covid-19 în farmacii cu teste rapide de antigen a fost reglementată oficial, după ce o ordonanţă de urgenţă a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Pentru a fi implementată măsura este nevoie de legislaţie secundară, pregătită deja de Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii farmaciilor se declară pregătiţi pentru a participa la testarea populaţiei, după ce farmaciştii implicaţi vor fi instruiţi cu ajutorul direcţiilor de sănătate publică (DSP).

Ordonanţa de urgenţă nr. 20/2021 a modificat un paragraf din Legea farmaciei nr. 266/2008, noua formă permiţând "măsurarea unor parametri biologici, efectuarea de teste în scop de diagnostic şi administrarea de vaccinuri, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii".

Ordinul ministrului Sănătăţii necesar pentru a demara testarea în farmacii a fost deja elaborat, fiind publicat săptămâna aceasta în transparenţă decizională.

Proiectul de ordin prevede că farmaciile în care se va desfăşura testarea pentru Covid-19 trebuie să amenajeze câte o zonă destinată activităţii de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-COV-2, "organizată pe o suprafaţă delimitată, destinată exclusiv procesului de testare".

Această zonă pentru testare trebuie să îndeplinească cumulativ trei condiţii:

- Este amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilaţie.

- Este dotată cu mobilierul necesar (masă de lucru placată cu materiale lavabile uşor de curăţat şi dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deşeurilor biologice rezultate din activitatea de testare).

- Are o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi utili, delimitată de spaţiul oficinei (poate exista posibilitatea separării prin instalarea unui/unor paravane opace).

În situaţia în care nu există posibilitatea îndeplinirii acestor condiţii, "zona destinată activităţii de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-COV-2 poate fi organizată prin amplasarea unor corturi sau cabine de testare, izolate", prevede proiectul de ordin.

Personalul din farmacii implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecţie compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră/ochelari de protectie, mănuşi de examinare de unică folosinţă, halat de unică folosinţă.

Instruirea personalului din farmacii implicat în activitatea de testare pentru Covid-19 va fi organizată de către DSP-uri, în colaborare cu Colegiul Farmaciştilor din România.

Farmaciile trebuie să utilizeze doar teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-COV-2 "care fac dovada calităţii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în ceea ce priveşte dispozitivele medicale".

CE SPUN REPREZENTAN'II FARMACIILOR

Miercuri, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a transmis, într-un comunicat, că testarea pentru Covid-19 în farmacii de către personalul instruit şi calificat "este un pas important către testarea în masă a populaţiei".

"În contextul creşterii accesibilităţii populaţiei la testare rapidă în farmacii pentru detectarea infecţiilor cu Covid-19, ca parte a efortului de a creşte testarea în rândul populaţiei, membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) sunt pregătiţi să asigure efectuarea testelor antigen rapide în farmacii de către personalul instruit şi calificat", menţionează asociaţia.

Organizaţia admite că este necesară instruirea personalului farmaceutic pentru testarea populaţiei pentru Covid-19, în conformitate cu instrucţiunile producătorului şi într-un cadru reglementat, sub supravegherea Ministerului Sănătăţii, cu sprijinul DSP-urilor, dar şi cu implicarea Colegiului Farmaciştilor.

"Suntem pregătiţi să facem parte din programul de testare a populaţiei prin teste rapide antigen SARS-CoV-2 efectuate de către personal instruit, activitate care deja se desfăşoară cu succes în multe dintre statele europene, cum ar fi o serie de exemple de bune practici la nivel internaţional în Franţa, Italia, Germania şi Spania", a declarat preşedintele ADRFR, Iulian Trandafir.

Reprezentanţii farmaciilor consideră că exemplul implementării în alte ţări europene a testării rapide în farmacii este încurajator.

"Considerăm că proximitatea şi accesibilitatea ca specialişti în sănătate, precum şi nivelul ridicat de educaţie continuă profesională a farmaciştilor din România constituie elemente de bază ce vor îmbunătăţi accesul populaţiei la teste rapide şi eficiente", se mai arată în comunicat.

viewscnt