UE cumpără medicamentul cu anticorpi monoclonali al Eli Lilly pentru tratamentul Covid-19

UE cumpără medicamentul cu anticorpi monoclonali al Eli Lilly pentru tratamentul Covid-19

Comisia Europeană a încheiat un contract-cadru cu compania farmaceutică americană Eli Lilly pentru a cumpăra până la 220.000 de doze de medicament cu anticorpi monoclonali pentru tratamentul Covid-19. 

Statele membre ale UE urmează să cumpere efectiv doze de medicament, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali - bamlanivimab şi etesevimab -, doar după ce medicamentul este aprobat fie centralizat, ca urmare a unei recomandări pozitive din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), fie de către autorităţile naţionale de reglementare (cum ar fi ANMDMR în România).

În prezent, medicamentul este în curs de evaluare de către EMA.

Terapiile cu anticorpi monoclonali sunt folosite uneori şi pe post de “vaccinare pasivă” împotriva unor boli precum tetanos sau turbarea, însă producerea lor este foarte dificilă şi costisitoare.

În SUA, două astfel de tratamente dezvoltate special pentru tratarea Covid-19 – cel al Regeneron şi cel dezvoltat de Eli Lilly – au primit autorizaţie de urgenţă încă din luna noiembrie 2020, după ce studiile clinice au arătat că sunt sigure şi eficace.

Totuşi, deşi cele două medicamente cu anticorpi monoclonali au fost aprobate în SUA, ele au fost puţin folosite, în principal deoarece trebuie administrate de personalul medical în spital şi într-o fază timpurie a bolii – iar mulţi pacienţi cu Covid-19 ase internează abia după ce starea lor se agravează.

Anticorpii sunt proteine produse în mod natural de organism pentru a-l proteja de ameninţări virale precum Covid-19. Pentru a dezvolta cocktailul de anticorpi monoclonali, cercetătorii au analizat mii de anticorpi pentru a descoperi care dintre ei sunt cei mai puternici pentru a combate infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2.

viewscnt