Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat un tratament pentru un tip specific de tumori cerebrale, primul pentru astfel de cancere ale creierului.
FDA a aprobat marţi un inhibitor al izocitrat dehidrogenazei-1 (IDH1) şi al izocitrat dehidrogenazei-2 (IDH2), pentru pacienţii adulţi şi pediatrici de 12 ani şi peste cu astrocitomul difuz de gradul II sau oligodendrogliom cu o mutaţie IDH1 sau IDH2 susceptibilă, după o intervenţie chirurgicală care include biopsia, rezecţia subtotală sau rezecţia totală grosieră, potrivit unui comunicat al agenţiei americane de reglementare în domeniul sănătăţii.
Aceasta este prima aprobare a FDA a unui tratament sistemic pentru pacienţii cu astrocitom de gradul 2 sau oligodendrogliom cu o mutaţie IDH1 sau IDH2.
Medicamentul pe bază de substanţă activă vorasidenib, al producătorului francez Servier Pharmaceuticals, cunoscut sub numele de marcă Voranigo, este utilizat pentru a trata o formă de cancer cerebral, numită gliom IDH-mutant de gradul 2, la pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală.
Glioamele de gradul 2 sunt tumori cerebrale incurabile. Mutaţiile IDH se găsesc în marea majoritate a glioamelor de grad inferior.
Gliomul IDH-mutant de gradul 2 este cauzat de mutaţii într-o familie de gene numită izocitrat dehidrogenază sau IDH.
Pe baza dovezilor din studiul clinic INDIGO, un studiu clinic global de fază III, dublu-orb, randomizat, medicamentul a dublat supravieţuirea fără progresie şi a întârziat necesitatea tratamentului cu radioterapie şi chimioterapie pentru pacienţii cu gliom IDH-mutant de gradul 2 după intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii.
INDIGO a fost primul studiu clinic de fază III al unei terapii cu ţintă moleculară pentru gliomul IDH-mutant.
„Studiul INDIGO arată că inhibitorii IDH pot funcţiona în gliomul de grad scăzut cu mutaţie IDH", spune dr. Patrick Y. Wen, director al Centrului de Neuro-Oncologie de la Institutul de cancer Dana-Farber şi unul dintre cei trei lideri ai studiului.
„Ultimul medicament care a fost aprobat pentru glioamele de grad scăzut a fost în 1999, astfel încât acesta va fi primul medicament nou după mult timp", a precizat acesta într-un comunicat
Anterior, un studiu de fază târzie, în care pacienţii care au luat tratamentul au prezentat o supravieţuire fără progresie de 27,7 luni, comparativ cu 11,1 luni în cazul grupului placebo.
Pacienţilor randomizaţi la placebo li s-a permis să treacă la medicament după progresia documentată radiografic a bolii. Pacienţii care au primit tratament anticancer anterior, inclusiv chimioterapie sau radioterapie, nu au participat la studiu.
Medicamentul cu administrare orală, vorasidenib, aproape că a triplat supravieţuirea fără progresie la pacienţii cu gliom de gradul 2, comparativ cu placebo, aproape 28 de luni faţă de 11 luni, potrivit rezultatelor prezentate în 2023, la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO) şi publicate simultan în New England Journal of Medicine – NEMJ.
De asemenea, medicamentul a redus cu 61% riscul de supravieţuire fără progresie a pacienţilor şi a prelungit cu 74% timpul până când aceştia au nevoie de un alt tip de tratament, a declarat anterior cercetătorul principal, dr. Ingo Mellinghoff, preşedinte al secţiei de neuro-oncologie la Centrul de cancer Memorial Sloan Kettering, din New York.
Medicamentul vorasidenib acţionează prin inhibarea formelor mutante ale genelor IDH1 şi IDH2, împiedicându-le să favorizeze creşterea cancerului în celulele cerebrale.
Glioamele sunt cele mai frecvente tumori maligne ale creierului la adulţi, iar mutaţiile genelor IDH sunt prezente în aproape toate glioamele de gradul II, au precizat autorii studiului în notele lor.
În Statele Unite, aproximativ 0,7 din 100 000 de persoane suferă de gliom IDH-mutant.
Glioamele de grad scăzut sunt diagnosticate la aproximativ 4.000 de pacienţi în fiecare an în Statele Unite, a declarat dr. Glenn Lesser, un expert ASCO şi neuro-oncolog la Atrium Health Wake Forest Baptist.
„Este o boală care afectează pacienţi care au aproximativ 40 de ani, deci sunt pacienţi tineri aflaţi la apogeul vieţii lor profesionale şi personale”, a precizat dr. Mellinghoff în timpul unei conferinţe de presă ASCO.
„Aceşti pacienţi sunt adesea tineri, în vârstă de 30 sau 40 de ani. Dar 10 până la 20 de ani mai târziu, chiar dacă se descurcă bine din punctul de vedere al tumorii lor, ei prezintă adesea semne de demenţă după radioterapie şi chimioterapie", a precizat Wen.
„Dacă acest medicament poate întârzia începerea acestor tratamente, ar întârzia disfuncţia cognitivă la pacienţi şi le-ar păstra calitatea vieţii", a indicat el.
Un beneficiu cheie al tratamentului este că poate întârzia necesitatea radioterapiei şi chimioterapiei.
Tratamentul actual implică intervenţii chirurgicale urmate de radioterapie şi chimioterapie. Radiaţia şi chimioterapia sunt tratamente eficiente, dar după mulţi ani de tratament, pacienţii vor prezenta semne de disfuncţie cognitivă observate în mod normal la persoanele mult mai în vârstă.
Odată cu aprobarea, Agios Pharmaceuticals va primi până la 1,1 miliarde de dolari de la Servier şi Royalty Pharma.
În 2021, Agios şi-a vândut activitatea de oncologie către Servier şi a primit 1,8 miliarde de dolari în numerar în avans. De asemenea, urma să primească o plată intermediară de 200 de milioane de dolari la aprobarea FDA a medicamentului şi redevenţe de 15% din vânzările nete potenţiale ale medicamentului în Statele Unite.
În luna mai a acestui an, Agios a vândut o parte din drepturile sale de redevenţă ale medicamentului către Royalty Pharma. În conformitate cu termenii acordului, aprobarea medicamentului de către FDA ar declanşa o plată de 905 milioane de dolari către Agios, potrivit Reuters.
Despre studiul INDIGO
Studiul INDIGO a înrolat 331 de pacienţi cu gliom cu mutaţie IDH de gradul 2 care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii.
Pacienţii care s-au înrolat nu au avut nevoie imediat de radioterapie şi chimioterapie şi, în schimb, au fost într-o perioadă de supraveghere şi aşteptare. În această perioadă, ei au fost randomizaţi să ia fie vorasidenib, fie placebo.
Pacienţii care au luat medicamentul au avut o medie de 27,7 luni de supravieţuire fără progresie, comparativ cu 11,1 luni pentru pacienţii care au luat placebo. Timpul până la următorul tratament pentru pacienţii care au luat placebo a fost de 17,8 luni.
Pentru cei care au luat medicamentul, nu a fost determinată o medie la cea mai recentă analiză, deoarece doar 11,3% dintre aceşti pacienţi au progresat până în prezent până la următorul tratament. Medicamentul a avut, de asemenea, un profil de siguranţă gestionabil.
„Studiul nu a constatat nicio diferenţă în ceea ce priveşte calitatea vieţii comparativ cu placebo", spune Wen. „Tolerabilitatea este importantă, deoarece acesta este un medicament pe care ne aşteptăm ca oamenii să îl ia timp de mulţi ani".
Recenta aprobare oferă mai multe posibilităţi noi pentru pacienţi. De exemplu, cercetătorii au un studiu în curs de desfăşurare care investighează medicamentul în combinaţie cu imunoterapie şi există studii planificate care combină acest medicament şi cu radioterapia şi chimioterapia standard.