VIDEO O nouă armă împotriva bacteriilor rezistente: prima clasă de antibiotice descoperită în ultimele trei decenii

VIDEO O nouă armă împotriva bacteriilor rezistente: prima clasă de antibiotice descoperită în ultimele trei decenii

Un nou antibiotic a fost identificat de cercetători ca fiind eficient împotriva bacteriilor rezistente la medicamente, inclusiv tulpini periculoase de E. coli. Este prima clasă complet nouă de antibiotice cu potenţial clinic apărută în aproape 30 de ani şi oferă o rază de speranţă într-un context tot mai alarmant al rezistenţei antimicrobiene.

Oamenii de ştiinţă au descoperit prima nouă clasă de antibiotice care ar putea combate bacteriile rezistente la medicamente. Antibioticul s-a dovedit eficient împotriva tulpinilor de E. coli, inclusiv a celor rezistente la tratamente, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii afirmă că identificarea acestei noi clase de antibiotice ar putea trata rezistenla la medicamente care este deja o criză la nivel global, fiind prima astfel de descoperire ce ar putea ajunge pe piaţă în aproape trei decenii.

Noua moleculă, denumită lariocidină, acţionează prin ţintirea unei părţi din celula bacteriană numită ribozom, perturbând funcţiile acesteia.

„Este o moleculă nouă cu un mod de acţiune nou. Este un mare pas înainte pentru noi”, a declarat Gerry Wright, profesor la Universitatea McMaster din Canada şi unul dintre autorii principali ai studiului, într-un comunicat.

Cercetătorii au descoperit această moleculă cultivând bacterii din solul unei curţi timp de aproximativ un an, conform rezultatelor publicate în revista Nature pe 26 martie.

Ei au constatat că lariocidina este produsă de bacteria Paenibacillus, găsită în sol.

Cercetătorii au expus mostrele la E. coli, o bacterie comună din intestin, dar care include tulpini capabile să provoace boli grave.

Pe lângă acţiunea sa împotriva bacteriilor, lariocidina nu a prezentat toxicitate pentru celulele umane.

Cercetătorul Gerry Wright, stânga, şi colegul postdoctoral Manoj Jangra, ţinând în mână un model imprimat 3D al lariocidinei, noul antibiotic pe care l-au descoperit împreună. (Fotografie realizată de Georgia Kirkos, Universitatea McMaster, 26 martie 2025)

„Lariocidina are un spectru larg de acţiune, fiind eficientă împotriva bacteriilor Gram-pozitive şi Gram-negative, inclusiv a celor identificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca prioritare în căutarea de noi antimicrobiene datorită profilului lor de rezistenţă multiplă la medicamente”, a comentat Rafael Cantón, şeful departamentului de microbiologie de la Spitalul Ramón y Cajal din Madrid.

Cantón, care nu a participat la studiu, a subliniat de asemenea că descoperirea unui mecanism complet nou de ţintire a agenţilor patogeni reprezintă „un moment de referinţă în lupta împotriva bacteriilor rezistente”.

Sunt necesare cercetări suplimentare, inclusiv studii clinice, pentru a confirma eficacitatea compusului.

Cercetătorii de la Universitatea McMaster au descoperit o clasă complet nouă de antibiotice. Descoperirea răspunde unei nevoi critice de noi medicamente antimicrobiene, deoarece bacteriile şi alte microorganisme dezvoltă noi modalităţi de a rezista la medicamentele existente. Acest fenomen se numeşte rezistenţă antimicrobiană - sau RAM - iar cercetătorii spun că aceasta este deja o criză globală. În acest video, cercetătorii Gerry Wright şi Manoj Jangra de la Universitatea canadiană McMaster descriu descoperirea lor importantă: lariocidina, o moleculă nouă care atacă bacteriile într-un mod complet diferit de alte antibiotice cunoscute.

Rezistenţa antimicrobiană (RAM): o preocupare tot mai mare pentru sănătatea publică

Rezistenţa antimicrobiană este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice globale, potrivit OMS.

„Medicamentele vechi existente devin tot mai puţin eficiente, pe măsură ce bacteriile devin tot mai rezistente la ele”, a completat prof. Wright.

Potrivit OMS, aproximativ 4,95 milioane de decese la nivel global sunt asociate cu RAM.

În Europa şi Asia Centrală, rezistenţa antimicrobiană provoacă 133.000 de decese în fiecare an, potrivit biroului regional al OMS pentru Europa.

De asemenea, s-a estimat că RAM costă Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European aproximativ 11,7 miliarde de euro anual din cauza pierderii productivităţii şi a cheltuielilor medicale.

viewscnt