50% dintre pacienţii români nu au fost la stomatolog în ultimii 2 ani, însă doar 4% dintre ei au motivat absenţa din cabinet de teama coronavirusului

50% dintre pacienţii români nu au fost la stomatolog în ultimii 2 ani, însă doar 4% dintre ei au motivat absenţa din  cabinet de teama coronavirusului

Teama de noul coronavirus s-a aflat pe ultimul loc atunci când pacienţii  au luat decizia de a solicita o programare la medicul stomatolog. Dintre cei care au urmat tratamente stomatologice în perioada pandemiei, doar 15% s-au uitat la statistica zilnică a cazurilor de îmbolnăvire. În schimb, doar 4% dintre cei care nu au trecut pe la cabinetul stomatologului în această perioadă au motivat teama de coronavirus. Absenţa urgenţelor dentare, pentru 54% dintre pacienţi, sau teama de tratamentele stomatologice, în proporţie de 26%, sunt motivele care i-au ţinut pe pacienţi departe de cabinetele stomatologice în ultimii 2 ani.

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu, care a analizat comportamentul populaţiei din urbanul mic privind accesarea serviciilor stomatologice în perioada pandemiei. Studiul s-a desfăşurat în clinicile Dr. Ardeleanu din Giurgiu şi Olteniţa, între 25 ianuarie – 25 februarie, pe un eşantion de 166 de pacienţi cu vârste între 10 – 70 de ani. 

De 3 ori mai mulţi pacienţi la stomatolog în 2021

Fiind întrebaţi când au fost ultima dată la stomatolog, 50% dintre cei chestionaţi au răspuns că au efectuat ultima vizită în 2019, înaintea începerii pandemiei, 12% au mers la stomatolog în 2020, în timp ce procentul acestora a crescut la 38% în 2021, al doilea an al pandemiei.

În privinţa motivelor pentru amânarea vizitei la medicul stomatolog, 54% dintre persoanele chestionate au susţinut că nu au avut o problemă dentară care să solicite o programare, iar 26% au recunoscut faptul că le este teamă în general de tratamentele stomatologice. Doar 4% au menţionat teama de infectare cu noul coronavirus, iar restul de 16% au invocat diverse alte motive.

Dintre pacienţii care s-au adresat cabinetelor dentare în perioada pandemiei, 49% au spus că situaţia pandemică nu a contat în decizia de a urma un plan de tratament stomatologic, iar alţi 36% au avut o urgenţă stomatologică care necesita tratament, situaţia pandemică fiind astfel pe plan secundar. Totuşi, 15% dintre pacienţi au luat în considerare numărul scăzut de cazuri de COVID-19 la nivel naţional, atunci când şi-au programat o consultaţie.

„Românii încă nu au o cultură a prevenţiei medicale, iar acest aspect este evidenţiat de statisticile la nivel european, care ne situează la coada clasamentului în ceea ce priveşte numărul de consultaţii la medicul stomatolog, cu mai puţin de o consultaţie pe an, în timp ce media UE este de 1,2 consultaţii/persoană[1]. Pe de altă parte, cred că pandemia a determinat mulţi pacienţi să realizeze cât de important este să mergi la stomatolog la timp şi să nu mai amâni tratamentele. În toată această perioadă, în clinicile dr. Ardeleanu ne-am bucurat de un grad de adresabilitate mai mare decât ne aşteptam, atât din partea pacienţilor care aveau tratamentele începute înainte de pandemie, cât şi din partea pacienţilor noi. Conceptul clinicilor pune accentul pe dezvoltarea serviciilor de stomatologie în oraşele mici, plecând de la servicii specializate pentru copii - pedodonţie, la tratamente complete pentru adulţi”, a declarat Dr. Virginia Ardeleanu, fondator şi CEO al Clinicilor Dentare Dr. Ardeleanu.

Durerea de dinţi, principalul motiv de programare la stomatologie

Când a venit vorba de scopul vizitei recente la stomatolog, 41% dintre pacienţi au menţionat o urgenţă stomatologică, 34% s-au programat pentru a trata o problemă stomatologică mai veche (pe care o aveau de 2-3 ani), în timp ce ponderea celor programaţi pentru un control de rutină a fost de doar 15%. Restul de 10% dintre pacienţi s-au prezentat la clinică pentru a-şi finaliza planul de tratament început.

În ceea ce priveşte următoarea vizită la dentist, 77% dintre respondenţi plănuiesc să îşi continue planul de tratament în perioada următoare pentru a-şi rezolva problemele dentare existente, 18% au susţinut că vor reveni peste 6 luni la controlul periodic, iar 5% au afirmat că probabil vor aştepta să scadă numărul de cazuri de COVID-19 sau să treacă pandemia, pentru a se simţi mai în siguranţă.

Cabinetele stomatologice, văzute ca un mediu sigur împotriva infectării

Referitor la locul care prezintă cel mai mare risc de a contacta noul coronavirus, 63% consideră că acesta este locul de muncă, în timp ce 29% au ales ca răspuns întâlnirile cu prietenii sau familia. Doar 8% sunt de părere că acest risc este ridicat în timpul vizitei la medic, inclusiv la stomatolog. În opinia majorităţii respondenţilor (83%), riscul de infectare cu COVID-19 în cabinetele dentare este minim, deoarece cabinetele sunt dezinfectate constant, 14% sunt de părere că posibilitatea de infectare este medie, deoarece există un flux permanent de pacienţi şi doar 3% consideră că această posibilitate este crescută, deoarece echipa medicală lucrează îndeaproape de pacient.

Distribuţia geografică a unităţilor stomatologice la nivel naţional indică un număr crescut în regiunea Bucureşti-Ilfov, fiind urmat de regiunea Nord-Vest. Cel mai scăzut număr de unităţi stomatologice se regăseşte în regiunea Sud-Vest. Reţeaua Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu deţine 3 clinici operaţionale în Olteniţa, Giurgiu şi Bucureşti, iar a patra clinică urmează să fie lansată în Călăraşi, anul acesta. Investiţia medie într-o clinică se ridică la circa 200.000 de euro.

Despre Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu

Reţeaua Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu a fost fondată în anul 2018 şi se adresează cu precădere mediului urban mic, operând 3 clinici în oraşele Olteniţa, Giurgiu, şi hub-ul tehnologic din Bucureşti. Clinicile oferă tratamente stomatologice moderne pentru adulţi şi copii, efectuate de o echipă de medici specialişti, folosind tehnologie de ultimă generaţie. Epicentrul reţelei îl reprezintă serviciile de pedodonţie, unităţile dentare dispunând de cabinete amenajate pentru copii şi de medici specialişti pedodonţi.

[1]  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-   explained/index.php?title=Healthcare_activities_statistics_-_consultations&oldid=542567#Consultations_of_dentists

viewscnt