Diagnosticarea precoce a acromegaliei, esenţială pentru un tratament eficient

Diagnosticarea precoce a acromegaliei, esenţială pentru un tratament eficient

Diagnosticarea precoce a acromegaliei este esenţială pentru un tratament eficient şi pentru a reduce riscul de apariţie a complicaţiilor şi a comorbidităţilor. Acesta este mesajul Societăţii Române de Endocrinologie în contextul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Acromegaliei, marcată astăzi, 1 noiembrie.

Acromegalia este o boală endocrină cu o prevalenţă, potrivit estimărilor, de până la 13,7 din 100.000 de persoane1, provocată de producţia excesivă de hormon de creştere după finalizarea pubertăţii şi închiderea cartilajelor de creştere.

Cea mai frecventă cauză  a acestei producţii excesive de hormon de creştere este prezenţa unei tumori benigne la nivelul glandei hipofize, situată la baza creierului. Acest exces duce, la rândul său, la o mărire a producţiei factorului de creştere de tip insulinic-I (IGF-I) în ficat şi împreună determină creşterea diverselor ţesuturi ale organismului.

În cazuri foarte rare, GHRH (hormonul de stimulare al hormonului de creştere) care stimulează glanda hipofiză să producă mai mult hormon de creştere poate fi produs de tumori non-hipofizare din alte părţi ale organismului.

Este important ca acromegalia să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai precoce, pentru că astfel evoluţia bolii poate fi mai bine controlată. Cu cât acest control este mai bun, cu atât calitatea vieţii pacienţilor noştri este îmbunătăţită, iar comorbidităţile sunt reduse. Din păcate, însă, de cele mai multe ori pacienţii se prezintă târziu la medicul endocrinolog, astfel că diagnosticul se pune uneori şi după 10 ani sau chiar mai mult de evoluţie, din cauză că debutul bolii este insidios, evoluţia este lentă şi, cel puţin la început, semnele şi simptomele pot să fie nespecifice. De aceea este important ca populaţia să afle despre acromegalie, să înţeleagă semnele şi să se prezinte cât mai repede la medic”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.

SEMNELE ŞI SIMPTOMELE ACROMEGALIEI

  • La începutul bolii apar stări de oboseală, dureri articulare, dureri de cap (cefalee), tulburări ale somnului cu sforăit excesiv.
  • Nu se modifică înălţimea pacientului, dar apare creşterea în dimensiuni a oaselor feţei (oasele nasului, frunţii, bărbiei), mâinilor şi picioarelor.
  • Degetele devin mai groase, pacienţii sunt nevoiţi să îşi schimbe numărul la pantofi, inelele, verigheta, etc.
  • Tegumentele sunt mai groase, pacienţii transpiră mai mult decât de obicei.
  • Urechile, limba, buzele cresc în dimensiuni, vocea devine mai îngroşată.
  • Pot apărea tulburări de vedere, dereglări ale ciclului menstrual la femei şi tulburări de erecţie la bărbaţi.

Modificările fizice cauzate de acest exces hormonal se instalează treptat, ceea ce poate întârzia diagnosticarea şi cu câţiva ani.

Pentru a afla mai multe detalii, puteţi accesa linkul https://www.sre.ro/pagina-pacientului/ .

DIAGNOSTICAREA ACROMEGALIEI

Testele de diagnostic includ măsurarea hormonului de creştere (GH), al IGF-I şi testul de supresie a hormonului de creştere, iar pentru a confirma diagnosticul, trebuie efectuat şi un examen RMN hipofizar pentru a identifica şi localiza tumorile hipofizare.

TRATAMENT ŞI PROVOCĂRI

După diagnostic, tratamentul se concentrează pe reducerea producţiei de hormon de creştere, chirurgia fiind de cele mai multe ori prima opţiune.

Tratamentul medicamentos este în general a doua opţiune terapeutică recomandată pacienţilor la care intervenţia chirurgicală nu a fost curativă. Uneori, medicamentele sunt, de asemenea, oferite ca parte a unui regim pe termen lung, împreună cu iradierea hipofizară pentru a asigura controlul bolii.

COMPLICAŢII

Diagnosticul acromegaliei poate fi întârziat cu patru până la zece ani. Prin urmare, mulţi pacienţi prezintă comorbidităţi multiple în momentul diagnosticului, cele mai grave fiind diabetul zaharat secundar, hipertensiunea arterială, sindromul de apnee de somn, riscul crescut de boli cardiovasculare, polipii colonici, artroze, sindromul de tunel carpian.

REGISTRUL NAŢIONAL DE ACROMEGALIE

Societatea Română de Endocrinologie a lansat anul acesta Registrul Naţional de Acromegalie, primul registru din zona bolilor endocrine din România. Astfel, a fost creată o platformă informatică  unde se încarcă principalele date clinice şi de laborator, în dinamică, ale pacienţilor români cu acromegalie. În felul acesta, România se alătură celorlalte ţari europene cu registre de acromegalie.

În contextul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Acromegaliei, Societatea Română de Endocrinologie invită profesioniştii din sănătate astăzi, de la ora 14:00, la webinarul ACROMEGALIA: ce putem şi ce nu putem (încă) face în România.

  • Istoricul acromegaliei în România 
  • Baze de date în acromegalie
  • Diagnosticarea şi tratamentul acromegaliei
  • Urmărirea pe termen lung a acromegaliei
  • Cazuri clinice

Acestea sunt numai câteva dintre tematicile discutate în cadrul manifestării, despre care puteţi afla toate detaliile accesând linkul: https://www.sanatatea.online/01-11-2021-acromegalia-ce-putem-si-ce-nu-putem-inca-face-in-romania/

viewscnt