În doar 9 luni, Salvaţi Copiii România a reabilitat integral şi dotat secţii ale celei mai mari maternităţi din ţară

În doar 9 luni, Salvaţi Copiii România a reabilitat integral şi dotat secţii ale celei mai mari maternităţi din ţară

Într-un interval de timp record, doar 9 luni, şi cu eforturi conjugate, Organizaţia Salvaţi Copiii România a reuşit să finalizeze lucrările ample de reabilitare pentru secţii vitale: Secţia de Terapie Intensivă, Blocul Operator şi Secţia Obstetrică-Ginecologie 4 din cadrul Maternităţii Polizu. Cele mai complexe intervenţii au avut loc în Blocul Operator, Secţia ATI şi spaţiile adiacente, zone care nu au mai fost renovate complet de mai bine de 40 de ani. În cadrul investiţiei totale de peste 3.600.000 de euro, a fost achiziţionat inclusiv un generator electric cu o capacitate de 630 kVA, ce poate susţine întreaga activitate a spitalului în caz de avarie electrică, precum şi aparatură medicală de ultimă generaţie.

„Această intervenţie majoră înseamnă condiţii moderne de tratament, siguranţă pentru paciente şi personal medical, precum şi un real progres în lupta împotriva mortalităţii materne şi infantile. Proiectul reflectă un angajament colectiv – al Organizaţiei Salvaţi Copiii, al companiilor partenere, al donatorilor individuali şi al comunităţii”, a explicat Gabriela Alexandrescu Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Proiectul de modernizare a inclus înlocuirea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare, a celor de gaze medicale, precum şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare, pentru a asigura un mediu steril adecvat intervenţiilor chirurgicale de înaltă complexitate; modernizarea sălilor de operaţie şi înlocuirea echipamentelor medicale cu unele de ultimă generaţie. Pentru a garanta siguranţa pacientelor, înainte de relocarea activităţii, au fost necesare lucrări de revizie în sala de operaţii din cadrul Centrului de Excelenţă al Maternităţii Polizu şi relocarea Unităţii de Transfuzii Sanguine, care să permită desfăşurarea intervenţiilor chirurgicale în condiţii optime pe perioada lucrărilor de renovare şi modernizare.

Având în vedere faptul că Blocul Operator şi secţia ATI nu au mai beneficiat de lucrări de modernizare complexe şi complete de peste patru decenii, au fost necesare intervenţii suplimentare faţă de planul iniţial. Pentru a asigura conformitatea cu normele în vigoare şi respectarea cerinţelor legale, au fost organizate consultări cu specialişti din domeniu, inclusiv arhitecţi, ingineri şi proiectanţi.

În rolul său ca cea mai importantă unitate de îngrijire neonatală din România, Maternitatea Polizu este unul dintre reperele care se confruntă cu provocări semnificative şi cu lipsa unor îmbunătăţiri substanţiale ale infrastructurii în ultimii 40 de ani. Cu toate acestea, în fiecare zi, în blocul operator al Maternităţii Polizu se dă sau se redă o viaţă. Prin donaţia noastră, sperăm că am reuşit să oferim nu doar fonduri, ci şi speranţă pentru copiii care au nevoie de un start mai bun în viaţă şi linişte pentru părinţii care au nevoie să îi ştie în siguranţă. Mulţumim echipei Salvaţi Copiii pentru ca s-a îmbarcat în acest proiect curajos şi l-a dus la bun sfârşit pentru binele copiilor si mamelor din România!, a spus Maria Mihai, Director de Comunicare şi CSR Lidl România.

Lucrările de reabilitare şi modernizare au fost realizate în mai multe etape, astfel:

Prima etapă

Lucrările din această etapă au durat aproximativ trei luni şi au implicat mai multe aspecte importante. În prima fază, au fost eliberate spaţiile, iar apoi s-au realizat decopertarea şi igienizarea suprafeţelor, precum şi dezafectarea instalaţiilor existente. În total, au fost decopertaţi pereţii şi tavanele pe o suprafaţă de 2.394 de metri pătraţi. Toate suprafeţele au fost curăţate cu apă şi aburi la o presiune de 10 bari, urmate de igienizarea acestora prin aplicarea unor substanţe speciale. De asemenea, au fost evacuate aproximativ 100 de metri cubi de deşeuri. În ceea ce priveşte instalaţiile, au fost dezafectaţi 130 de metri liniari de ţeavă sanitară, 42 de radiatoare şi 150 de metri liniari de ţeavă din oţel, din cadrul instalaţiei termice.

Etapa a doua

Această etapă a cuprins lucrări de amenajare a suprafeţelor (pereţi, tavane, podea), înlocuirea tuturor instalaţiilor (electrică, sanitare, termică, detecţie oxigen, alarmare  incendiu), lucrări de realizare a sistemului ventilaţie, lucrări de montare  a tapetului şi a covorului PVC în toate spaţiile.

Etapa a treia  a cuprins dotarea cu echipamente şi mobilier: pentru cele 3 săli de operaţie au fost achiziţionate şi montate 6 console, 3 lămpi scialitice, a fost achiziţionat mobilier specific, customizat în funcţie de dimensiunile şi nevoile spitalului, au fost montate nouă rampe de oxigen, a fost achiziţionat  un sistem tip Nurse Call ce permite alertarea personalului medical de către pacient prin apăsarea unui buton.

„A fost o intervenţie complexă, dar profund necesară. Pe măsură ce lucrările înaintau, am descoperit nevoi noi – unele urgente, altele vitale pentru siguranţa mamelor şi a copiilor lor. A trebuit să găsim rapid soluţii, să mobilizăm resurse suplimentare, pentru ca aceste secţii esenţiale – unde se tratează cazuri oncologice grave şi unde se aduc pe lume vieţi fragile – să poată fi redeschise cât mai repede. Totul, pentru ca fiecare femeie să primească îngrijirea pe care o merită, iar fiecare copil să aibă o şansă reală la viaţă.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii.

„Modernizarea secţiilor, progresele tehnologice care implică echipamente performante şi proceduri delicate, salvatoare de viaţă, dublate de profesionalismul echipei medicale pasionate şi dedicate, sunt vitale pentru micuţii pacienţi şi pentru pacientele noastre. Schimbarea mediului şi oferirea unui spaţiu mai prietenos şi completarea echipamentelor deja existente vor susţine misiunea noastră de a fi aproape de marii şi micii pacienţi!”, spune managerul spitalului Conf. Dr. Toader Daniela Oana.

Revizia Sălii de operaţie din cadrul Centrului de excelenţă din Maternitatea Polizu

Pe toată perioada implementării proiectului de renovare extinsă a Blocului Operator şi ATI, activitatea din cadrul acestora s-a desfăşurat în sala de operaţii din cadrul Centrului de Excelenţă al Maternităţii Polizu, unde s-au efectuat doar mici intervenţii, precum histeroscopii, electrorezecţii cu ansa diatermică, chiuretaje biopsice, puncţii mamare etc. Cazurile obstetricale şi ginecologice cu patologie complexă, precum şi cele cu potenţial de agravare (sarcini cu patologie placentară de tip placentă accreta, increta, percreta; afecţiuni materne asociate sarcinii cu potenţial de agravare ce necesită terapie intensivă; sarcini extrauterine; avorturi cu vârsta gestaţională peste 12 săptămâni; patologie ginecologică: metroragii abundente, fibromatoză uterină complicată, neoplasme genitale) au fost redirecţionate către alte unităţi sanitare.

Aceste lucrări au inclus reparaţia sistemului modular de compartimentare a sălii de operaţie, verificarea tehnică periodică a lămpii scialitice cu două braţe Trilux, verificarea funcţionalităţii uşii automate SHD, a mesei de operaţie, precum şi înlocuirea filtrelor necesare ventilaţiei.

Renovarea şi modernizarea secţiei OG4

Anual, în secţia Obstetrică-Ginecologie IV (Septica) sunt tratate peste 2.200 de paciente, dintre care aproximativ 660 sunt transferate din alte secţii ale spitalului, iar aproape o treime provin din mediul rural. În cadrul proiectului au fost realizate lucrări de renovare în 11 saloane care au presupus intervenţii precum: curăţarea pereţilor şi realizarea de zugrăveli, înlocuirea instalaţiei electrice, precablare şi buton de panică, rampe noi destinate gazelor medicale, refacerea grupurilor sanitare şi a instalaţiei sanitare.

Dotarea cu echipamente performante a secţiei de neonatologie

Anual, Maternitatea Polizu îngrijeşte aproximativ 3.000 de nou-născuţi, dintre care 10-11% sunt prematuri, fiind şi cazuri cu greutăţi sub 1.200 g. În 2023, cel mai mic prematur care a supravieţuit cântărea doar 540 de grame la naştere. Supravieţuirea acestor pacienţi extrem de vulnerabili depinde în mare măsură de existenţa echipamentelor medicale adecvate, care să le susţină funcţiile vitale şi să compenseze imaturitatea organelor şi sistemelor lor fragile. Studiile internaţionale confirmă o corelaţie directă între dotările medicale şi rata de supravieţuire a prematurilor, aceasta variind de la 10% în absenţa resurselor la peste 90% în unităţile bine echipate, cu acces la terapii avansate. Asigurarea unei calităţi optime a vieţii pentru aceşti nou-născuţi presupune îngrijiri medicale adaptate, minim invazive şi oferite la timp. Astfel au fost achiziţionate o serie de echipamente performante: aparat de mixare a soluţiilor parenterale, 20 de kituri balon de resuscitare, hotă cu flux laminar, aparat de monitorizare-monivent, ecograf, ventilator neonatal, aparat de radiologie mobil şi un monitor transcutanat.

Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără susţinerea constantă a partenerilor noştri. Mulţumim companiilor: Global Records, Lidl România, OMV Petrom, DB Schenker, Alpha Bank, Premium Sell, Gica Import Export,  Ariston, Booklet, Oriflame, BCR, Mindit, Michelin, DP World, Asociaţia Studenţilor la Construcţii din Bucureşti- 2006.

Mulţumim, de asemenea, tuturor companiilor şi persoanelor fizice care s-au alăturat şi au susţinut amplul demers de modernizare a Maternităţii Polizu.

Redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, vitală pentru maternităţi şi secţiile de pediatrie. Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi şi programe integrate pentru susţinerea sănătăţii mamei şi copilului, Salvaţi Copiii lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) şi a spitalelor şi secţiilor de pediatrie.

Toţi cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administraţia financiară de care aparţin cu domiciliul, termen limită - 26 mai 2025. Formularul recompletat cu datele organizaţiei se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: De 35 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în 118 ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 4.150.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

viewscnt