Pacienţii cu risc cardiovascular (dislipidemii, ateroscleroză, risc de infarct miocardic) au la dispoziţie, începând cu luna septembrie 2021, pe lângă tratamentul standard, opţiuni de tratament de ultimă generaţie care pot oferi scăderea suplimentară a LDL-colesterolului. Acestea sunt disponibile în baza unor contracte de tip cost volum semnate de statul român, peste 70.000 de pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare putând beneficia de tratament.
România, pe baza datelor din 2019, ocupă printre primele locuri în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 781 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media europeană de 467 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul unu de deces în ţara noastră, cu 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. Înregistrăm o rată de mortalitate evitabilă foarte ridicată prin infarct miocardic acut şi accident vascular cerebral (~47%). La toate acestea se adaugă costuri majore generate de morbidităţi spitalizate prin insuficienţa cardiacă cronică şi de dizabilităţile prin insuficienţă cardiacă congestivă şi în special prin accident vascular cerebral.
Nivelurile crescute de colesterol LDL pot determina ateroscleroză şi boală arterială coronariană, fiind una dintre cauzele principale care pot duce la infarct de miocard. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, hipercolesterolemia provoacă 2,6 milioane de decese anual. Forma transmisă genetic, hipercolesterolemia familială, se manifestă printr-un nivel ridicat al colesterolului total şi al LDL-colesterol în sânge şi predispune agresiv şi prematur la boli cardiovasculare. În cazul persoanelor cu hipercolesterolemie familială, riscul de boli coronariene este de 20 de ori mai mare decât în cazul altor persoane. Hipercolesterolemia familială afectează între 14-34 de milioane de persoane la nivel global, dintre care 20-25% sunt copii şi tineri.
Diagnostic precoce şi tratament adecvat
Riscul afecţiunilor cardiovasculare, inclusiv cele generate de hipercolesterolemie, poate fi redus considerabil dacă diagnosticarea se face la timp, prin vizita la medic şi dacă pacientul primeşte tratament potrivit.
“Amgen colaborează cu partenerii din sistemul medical, pentru ca, împreună, să inovăm în beneficiul pacienţilor. În lupta împotriva bolilor cu impact major asupra speranţei de viaţă şi asupra calităţii vieţii pacienţilor, cum este hipercolesterolemia şi boala aterosclerotică, este nevoie de inovaţie continuă şi de noi tratamente care sa ţină sub control boala sau chiar să o prevină”, a declarat Alina Culcea, Director General Amgen România
În privinţa tratamentului, primul pas este menţinerea sub control a bolii prin modificarea stilului de viaţă, schimbarea dietei (sunt recomandate: fructele, legumele, cerealele integrale, peştele, fasolea, produsele lactate cu nivel scăzut al grăsimilor), exerciţii fizice. În cazul în care aceste măsuri nu au dus la scăderea nivelului de colesterol, este recomandată terapia medicamentoasă.
Tratamentul de bază este cel cu statine. De curând a fost aprobată la nivel european şi a intrat pe piaţa din România o nouă clasă de medicamente biologice, inovatoare, cu rezultate foarte bune în scăderea LDL-colesterolului. Aceste medicamente se administrează doar în baza unei prescripţii medicale.