Noiembrie, luna de luptă împotriva cancerului pulmonar: 9 din 10 pacienţi cu cancer pulmonar trataţi la Institutul Oncologic din Cluj au fost diagnosticaţi în stadii avansate

Noiembrie, luna de luptă împotriva cancerului pulmonar: 9 din 10 pacienţi cu cancer pulmonar trataţi la Institutul Oncologic din Cluj au fost diagnosticaţi în stadii avansate

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN), Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi MSD România au organizat ieri, 25 noiembrie, iluminarea în alb a clădirii Institutului Oncologic din Cluj Napoca în cadrul unei acţiuni de conştientizare cu privire la cancerul pulmonar. Iniţiativa, parte a campaniei europene “Mergeţi la control” lansată de Lung Cancer Europe, marchează Luna de luptă împotriva cancerului pulmonar, atrăgând atenţia asupra importanţei depistării timpurii a acestui tip de cancer. 

Cancerul bronhopulmonar reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în lume şi în România, unde cu 12122 cazuri noi (reprezentând 12,3% din toate cancerele la ambele sexe) ocupă locul al doilea ca frecvenţă, conform Globocan 20201. Mai grav, cancerul bronhopulmonar continuă să fie prima cauză de mortalitate oncologică (10779 decese, 19,8% din toate cancerele)1. Implementarea unui control mai eficace al bolii poate contribui la creşterea ratei de supravieţuire la 5 ani pentru pacienţii cu cancer pulmonar şi în România2.  Un control al bolii presupune: creşterea gradului de conştientizare asupra prevenţiei cancerului, inclusiv combaterea fumatului, interventii de screening şi diagnosticare precoce, un traseu diagnostic clar si rapid al pacientului, îngrijiri de calitate şi, nu in ultimul rând, accesul la imunoterapii şi alte tratamente inovatoare.

În regiunea de nord-vest a ţării, inclusiv în judeţul Cluj, se înregistrează în ultimii ani una din cele mai ridicate rate de incidenţă a cancerului pulmonar, lucru care face necesară o colaborare mai strânsă între asociaţiile de pacienţi, instituţiile medicale şi autorităţile locale atât în ceea ce priveşte informarea şi educarea cu privire la simptomele cancerului pulmonar, cât şi în sfera depistării precoce, a diagnosticului şi a tratamentului.” afirmă Cezar Irimia, Preşedintele FABC.

„La Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă", în perioada 2016-2020, au fost înregistraţi şi trataţi 1893 pacienţi noi cu cancer pulmonar. Faţă de 2020, primul an al pandemiei, în care numărul cazurilor a fost cu 105 mai mic decât în anul precedent din cauza neprezentării la medic a pacienţilor, în primele 10 luni din 2021 au fost înregistraţi 333 pacienţi noi, estimându-se circa 400 pacienţi noi cu cancer pulmonar până la sfârşitul anului. Acest lucru semnifică o revenire la ritmul ascendent de diagnostic şi tratament dinaintea pandemiei.” menţionează dr. Cătălin Vlad, Director General, IOCN.

Depistarea precoce a cancerului pulmonar poate creşte semnificativ şansele de supravieţuire şi poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor

“Din păcate, mulţi oameni sunt rezervaţi să-şi consulte medicul de familie atunci când „doar tuşesc”, însă o tuse persistentă ar putea fi totuşi un semn al unei boli pulmonare grave, precum cancerul pulmonar. Este important să nu ignorăm acest simptom şi să discutăm cu medicul, întrucât oricine poate face facer pulmonar”, afirmă Cezar Irimia. Alte simptome asociate acestei afecţiuni sunt: respiraţia  îngreunată, tusea cu sânge (hemoptizie), durerea persistentă în piept sau umăr, infecţiile pulmonare repetate, senzaţie de oboseală sau slăbiciune, pierderea în rapidă în greutate3.

În cadrul comisiei comisiei multidisciplinare de tumori toracice din cadrul IOCN, cele mai frecvente tipuri histologice discutate pentru decizie terapeutică au fost adenocarcinomul (48%), urmat de carcinoamele scuamoase (35%) şi carcinoamele cu celule mici (13%). În ceea ce priveşte repartiţia stadială a cazurilor discutate predomină stadiul IV (metastatic) - 70%, urmat de stadiul III (avansat locoregional) – 24% şi stadiile localizate (II – 4%, I – 2%).

România se află pe un nedorit loc doi în UE atât pentru incidenţă cât şi pentru mortalitate la bărbaţii sub 70 de ani4. Riscul de boală creşte în general cu vârsta, fiind mai mare mai ales după vârsta de 55 de ani, însa boala nu ocoleşte adulţii mai tineri. Îmbolnăvirile survenite la bărbaţi sunt de aproape 3 ori mai numeroase decât la femei1. Deşi fumatul este principalul factor de risc incriminat în apariţia cancerului pulmonar, aproximativ 1 din 4 pacienţi cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată5. Alţi factori de risc asociaţi bolii sunt expunerea la radon, la unele noxe chimice cu potential cancerigen precum azbestul sau arsenicul, agenţii poluanţi din mediu inconjurator, fumatul pasiv, unele boli pulmonare pre-existente sau un istoric familial de tumori pulmonare.

Stigmatizarea în cancerul pulmonar are impact asupra vieţii calităţii pacienţilor

Asocierea cancerului pulmonar cu fumatul duce la stigmatizare şi autostigmatizare, cu efect asupra calităţii vieţii pacientului. Pentru a susţine pacienţii cu cancer pulmonar, FABC, IOCN şi MSD România au dedicat acestei tematici un episod din podcastul de psiho-oncologie “Gânduri şi emoţii în traseul oncologic”.

“De unde vine stigmatul in cancerului pulmonar? Oamenii tind să creadă că boala este o consecinţă directă a fumatului excesiv, ceea ce nu este neaparat adevărat în toate cazurile. Aproape 25% dintre cancerele pulmonare nu au legătură cu fumatul. Nu putem schimba trecutul, dar avem în mâini ziua de astăzi. Există cercetării şi metaanalize care arată faptul că intervenţiile psiho-oncologice reduc semnificativ distresul, favorizează starea de bine, diminuează depresia şi anxietatea şi îmbunătăţesc calitatea vieţii. Mai mult decât atât un studiu de referinţă a demonstrat că asistenţa psiho-oncologică suportivă ar putea influenţa supravieţuirea la pacienţii cu cancer pulmonar”, afirmă dr. Florina Pop, psiholog clinician principal la IOCN.

Conceput de dr. Florina Pop, podcastul abordează în 8 episoade cele mai comune provocări şi teme de îngrijorare resimţite de către pacienţi şi de familiile acestora în fiecare etapă prin care trec de la confirmarea diagnosticului de cancer la tratament şi supravieţuire. Podcastul este disponibil gratuit pe platforma onco-plan.ro.

Despre IOCN

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia şi Tratamentul Cancerului” şi este unul din primele centre medicale de profil din Europa. Institutul este unitate sanitară de interes public naţional cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii Publice, şi functionează în baza Hotărârii Guvernului României nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice.

Institutul asigură servicii medicale preventive, curative, şi paleative în domeniul oncologic, desfăşurând totodată o amplă activitate de învăţământ şi cercetare. De asemenea, Institutul desfăşoară activitatea de educaţie medicală continuă (EMC) pentru medici şi asistenţi medicali.

Despre FABC

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituţiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC prezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 26 asociaţii care activează pe plan local la nivelul judeţelor. Detalii - Lista Asociaţii Membre. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi: www.fabc.ro.

Despre MSD

De peste un secol, MSD descoperă pentru viaţă, dezvoltând medicamente şi vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmându-şi misiunea de a salva şi îmbunătăţi vieţi. MSD este denumirea comercială a Merck & Co., Inc., cu sediul central în Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul faţă de îmbunătăţirea accesului la servicii medicale prin politici, programe şi parteneriate cuprinzătoare.  Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea şi tratarea bolilor care ameninţă oamenii şi animalele - incluzând aici cancerul şi bolile infecţioase, precum HIV şi Ebola, şi tot mai numeroasele zoonoze -, întrucât aspirăm să fim principala companie biofarmaceutică din lume axată pe cercetare intensivă. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.msd.com.

Referinţe:

  1. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
  2. Heuvers, M.E., Hegmans, J.P., Stricker, B.H. et al. Improving lung cancer survival; time to move on. BMC Pulm Med 12, 77 (2012). https://doi.org/10.1186/1471-2466-12-77
  3. American Cancer Society, Lung Cancer Signs & Simptoms https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html
  4. https://ecis.jrc.ec.europa.eu/
  5. David Planchard, Benjamin Besse, European Respiratory Journal 2015 45: 1214-1217; DOI: 10.1183/09031936.00046915
viewscnt