Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) a aflat din Monitorul Oficial nr. 556/21.06.2023 despre deciziile emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România: nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023 care reglementează competenţele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum şi competenţele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România consideră că aceste acte legislative încalcă drepturile deja câştigate de aproximativ 15.000 de medici stomatologi dacă nu chiar mai mult, care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare.
Având în vedere că în ţara noastră nu există niciun program naţional destinat sănătăţii orale şi până acum un medic stomatolog putea efectua mai multe tipuri de intervenţii şi tratamente vitale; tratamente ca de exemplu: prevenţia bolii parodontale şi profilaxia cariei dentare la copii sau extracţiile dentare la pacienţii cu boli asociate, potrivit noilor decizii medicul respectiv nu le va mai putea face şi va fi nevoit să trimită pacientul la alt medic specialist, deşi formarea de bază a medicului stomatolog conform directivei 2005/36/CE conferă competenţele necesare pentru toate activităţile de prevenire, diagnostic şi tratament privind anomaliile şi bolile dinţilor, gurii, maxilarelor şi ţesuturilor conexe; iar toate aceste manopere au fost efectuate până acum fără nicio problemă în cele mai sigure condiţii pentru pacienţi.
Aceste decizii pentru pacienţi vor însemna costuri mai mari pentru aceleaşi intervenţii sau tratamente, drumuri în plus plimbându-se între specialişti , uneori la distanţe mari, fiecare dintre ei putând rezolva doar câte parte a tratamentului, conform noilor prevederi. În judeţele în care nu sunt centre universitare, se găsesc câte 1-2 specialişti ceea ce va duce la liste de aşteptare extrem de lungi pentru a avea acces la servicii stomatologice.
Menţionăm faptul că a fost scoasă din competenţa medicului stomatolog „stabilirea şi aplicarea planurilor de dispensarizare complexe, aplicabile în colectivităţile şcolare şi preşcolare” în condiţiile în care în cabinetele şcolare şi aşa insuficiente ca număr activează medici stomatologi generalişti.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România a depus pe 26 iunie 2023 la Ministerul Sănătăţii şi la Colegiul Medicilor Stomatologi din România notificări cu privire la aceste aspecte şi cere revocarea de urgenţă a celor două decizii publicate în Monitorul Oficial.
De asemenea, Patronatul Medicilor Stomatologi din România a lansat şi o petiţie online, intitulată ÎMPREUNĂ PENTRU PACIENŢII NOŞTRI prin care solicită retragerea de îndată a celor două decizii, dar şi dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România.
Petiţia a adunat aproape 7000 de semnături, în continuare medicii stomatologi fiind invitaţi să se alăture acestui demers şi să semneze documentul.
Dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru revocarea celor două hotărâri ce reglementează competenţa medicilor stomatologi din România, Patronatul Medicilor Stomatologi din România îşi rezervă dreptul de a intreprinde toate demersurile legale necesare pentru rezolvarea acestei situaţii.
Conducerea Patronatului Medicilor Stomatologi din România
--------------------------
Info de background
În momentul de faţă în România sunt 27.649 de medici stomatologi, care îşi desfăşoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Până în anul 2004 pentru a practica în calitate de absolvent de stomatologie cu diplomă de licenţă, rezidenţiatul în specialitatea „Stomatologie generală” nu era obligatoriu, iar manoperele permise nu erau restrânse decât într-o foarte mică măsură.
Din 2004 până în 2020 nu s-a mai organizat rezidenţiat în specialitatea „Stomatologie generală”, începând cu anul 2020 s-a reintrodus rezidenţiatul în specialitatea „Stomatologie generală” cu o durata de 3 ani.
În toată aceasta perioadă, au absolvit cu diplomă de licenţă aproximativ 15.000 de medici, care au putut opta doar pe câteva locuri anual pentru rezidenţiate în alte specialităţi, iar majoritatea absolvenţilor au practicat stomatologia generală conform competenţelor stabilite prin decizia CN 49/2012. La aceştia se adaugă câteva mii de absolvenţi din anii 2020-2022, având în vedere că numărul de locuri anual la rezidenţiat în ultimii ani a fost mult mai redus faţă de numărul absolvenţilor. · Cele două decizii publicate în M.Of. nr. 556/21 iunie 2023 restrâng dreptul de practică pentru un număr mare de stomatologi care practică, în conformitate cu dispoziţiile în vigoare până la 21 iunie 2023, de o lungă perioadă de timp, fără a li se echivala competenţele dobândite în ani de practică, având în vedere că la data publicării celor două decizii mai sus arătate, au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare.
Titulatura actuală folosită în România este de medic stomatolog, nu de medic dentist. Medic stomatolog reflectă statutul şi pregătirea profesională a specialistului, absolvent al Facultăţilor de Medicină Dentară. Nu se mai foloseşte titulatura medic dentist începând cu 21 ianuarie 2019, când Legea nr. 35/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial nr. 54/2019 a stabilit ca sintagma „medic dentist” să fie înlocuită de sintagma „medic stomatolog”.