Echipa medicală a Institutului Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi) a realizat, în premieră pentru România şi Europa de Est, prima reconstrucţie de sân asistată robotic, la o pacientă în vârstă de 48 de ani, cu ajutorul unui medic român stabilit în Statele Unite. Intervenţia marchează un progres semnificativ în chirurgia reconstructivă post-mastectomie, combinând expertiza microchirurgicală cu tehnologia robotică de ultimă generaţie, potrivit unităţii medicale.
Intervenţia a fost realizată miercuri, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi.
Abordarea, efectuată cu ajutorul sistemului chirurgical robotic Da Vinci, reprezintă un progres major în domeniul chirurgiei reconstructive post-mastectomie.
Intervenţia a fost realizată la o pacientă în vârstă de 48 de ani, diagnosticată cu carcinom mamar şi cu antecedente de mastectomie unilaterală, care a beneficiat de o reconstrucţie cu lambou DIEP (deep inferior epigastric perforator).
Procedura a implicat prelevarea bilaterală a axelor vasculare de la nivel abdominal şi transferul microchirurgical al lamboului liber sub asistenţă robotică.
Intervenţia, desfăşurată pe parcursul a 11 ore, a implicat utilizarea de ţesut propriu din abdomenul pacientei, oferind o alternativă mai puţin invazivă şi o recuperare mai rapidă faţă de reconstrucţiile clasice.
Echipă multidisciplinară care a efectuat intervenţia a fost condusă de dr. Vlad Pieptu şi dr. Dragoş Scripcariu, sub îndrumarea dr. Daniel Murariu - chirurg plastician de renume internaţional, specializat în tehnici microchirurgicale şi reconstrucţie asistată robotic, stabilit în Statele Unite.
„Această intervenţie inovatoare a fost posibilă datorită utilizării robotului chirurgical Da Vinci şi a expertizei echipei în tehnicile microchirurgicale de transfer de ţesut propriu. În plus, faţă de ce reprezintă deja standardul de aur în reconstrucţia mamară, reconstrucţia cu ţesut abdominal, efectuată la IRO încă din 2014, componenta robotică conferă o alternativă mai puţin invazivă, cu recuperare mai rapidă şi rezultate funcţionale superioare", a declarat dr. Vlad Pieptu, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă în cadrul IRO Iaşi.
Avantajele abordării robotice
Utilizarea sistemului Da Vinci în reconstrucţia sânului aduce beneficii semnificative în ceea ce priveşte precizia chirurgicală, minimizarea traumei ţesuturilor şi accelerarea recuperării postoperatorii, spun specialiştii.
Comparativ cu reconstrucţia clasică cu lambou abdominal, efectuată la IRO din 2014, componenta robotică permite o disecţie mai fină şi mai puţin invazivă a vaselor donatoare, cu o afectare redusă la nivelul peretelui abdominal şi o reintegrare funcţională mai rapidă.
Conform echipei medicale, spitalizarea estimată este sub şapte zile, iar îndepărtarea firelor va avea loc la două săptămâni postoperator. Medicii anticipează că pacienta se va recupera funcţional în termen de aproximativ trei săptămâni.
Până în prezent, la IRO Iaşi au fost efectuate 250 de reconstrucţii ale sânului post-mastectomie, dintre care 41 prin utilizarea ţesutului autolog abdominal, consolidând poziţia centrului medical ca instituţie de referinţă în oncologia reconstructivă din regiune.