Primul parteneriat strategic din România pentru o abordare integrată a sănătăţii mintale

Primul parteneriat strategic din România pentru o abordare integrată a sănătăţii mintale

Într-o perioadă în care provocările sociale, economice şi tehnologice au un impact semnificativ asupra sănătăţii mintale, Parteneriatul pentru Sănătate Mintală îi invită pe toţi cei implicaţi – de la profesioniştii din domeniul sănătăţii, la autorităţi şi comunităţi locale -  să lucreze împreună pentru a pune capăt stigmatizării care înconjoară această criză de sănătate publică majoră. Este momentul ca sănătatea mintală să devină o prioritate reală în politicile publice, prin adoptarea unei abordări cuprinzătoare, colaborative şi orientate spre conştientizare şi prevenţie.

DE CE AM CONSTRUIT ACEST PARTENERIAT?

  • Depresia reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, afectând aproximativ 280 de milioane de oameni din întreaga lume.[1]
  • Înainte de pandemia de COVID-19, problemele de sănătate mintală afectau aproximativ 84 de milioane de persoane din UE (una din şase persoane), generând costuri de 600 de miliarde EUR sau peste 4 % din PIB.[2]
  • După pandemie, aproape 1 din 2 persoane (46% din populaţia UE) s-a confruntat cu dificultăţi emoţionale sau psihosociale cauzate de anxietate sau depresie, în ultimele 12 luni.[3]
  • Costurile economice ale tulburărilor mintale netratate în România sunt substanţiale, fiind estimate, pentru 2022, la aproximativ 11 miliarde de dolari, reprezentând 3,47% din PIB.[4] 

Parteneriatul pentru Sănătate Mintală reuneşte experţi în psihiatrie, medicină de familie, medicina muncii, sănătate publică, psihologie, asociaţii de pacienţi şi instituţii guvernamentale, care, împreună, şi-au propus să ofere o voce unitară tuturor celor implicaţi în susţinerea, promovarea şi sprijinirea nevoilor de sănătate mintală ale fiecăruia dintre noi.

Membrii iniţiatori ai acestui parteneriat sunt: Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Medicina Muncii (SRMM), Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (CNSMLA).

Parteneriatul pentru Sănătate Mintală îşi propune să ofere un răspuns complex la nevoile actuale şi se va concentra în următoarele direcţii:

  • Interdisciplinaritate şi colaborare – prin reunirea principalilor actori sociali (specialişti, pacienţi, autorităţi), acest parteneriat îşi propune să creeze premisele unei intervenţii coordonate care să depăşească abordarea fragmentată din prezent.
  • Prevenţie şi sprijin personalizat – transformarea reacţiei punctuale la nevoile emoţionale ale oamenilor într-o prevenţie strategică, cu posibilitatea de intervenţie timpurie, precum şi crearea cadrului care să asigurare continuitatea de îngrijire, cu măsuri de suport personalizate.
  • Conştientizare şi acces facil la informaţii – într-un context în care subiectele legate de sănătatea psihică sunt deseori învăluite în stigmă, informarea corectă şi accesibilă este o condiţie esenţială pentru a susţine prevenţia şi intervenţiile timpurii.
  • Implicarea comunităţii şi a factorilor de decizie – promovarea unui dialog deschis, pornind de la realitatea din teren şi integrarea experienţei pacienţilor în construirea de politici publice stau la baza acestui demers.

Iniţiatorii Parteneriatului pentru Sănătate Mintală consideră că este timpul să avem strategii eficiente, bazate pe dovezi şi adaptate nevoilor specifice comunităţilor, de aceea propun să redefinim modul în care înţelegem şi susţinem sănătatea mintală printr-o abordare integrată.

Complexitatea nevoilor de îngrijire ale unui pacient cu o problemă de sănătate mintală impune o abordare integrată, bazată pe echipe interdisciplinare în care specialiştii îşi unesc eforturile şi competenţele. Împreună putem contribui la îmbunătăţirea cadrului legislativ, la creşterea finanţării şi dezvoltarea de programe care să aducă sănătatea mintală în prim-planul politicilor publice de sănătate. În acelaşi timp, vom lucra la reducerea stigmei, la creşterea gradului de conştientizare şi la accesul echitabil la servicii, astfel încât fiecare persoană care se confruntă cu o suferinţă mintală să beneficieze de îngrijiri de calitate, fără teamă sau prejudecăţi”, a declarat Dr. Ana GIURGIUCA, preşedinte ARPP.

“Medicii de familie reprezintă primul punct de contact cu sistemul de sănătate pentru majoritatea pacienţilor. Prin implicarea activă în acest parteneriat putem să consolidăm rolul acestora ca principal sprijin în comunitate, ajutând oamenii să înţeleagă importanţa sănătăţii mintale şi a recunoaşterii semnelor de îngrijorare pentru a beneficia de consiliere şi tratament adecvat. Obiectivul nostru este să dezvoltăm un cadru unitar de acţiune, în aşa fel încât pacientul să se simtă ajutat, mai ales că se simte acut nevoia unui diagnostic precoce şi a unei intervenţii rapide în ceea ce priveşte sănătatea mintală”, a declarat Dr. Dina MERGEANI, preşedinte SNMF.

„Medicii de medicina muncii pot susţine derularea programelor preventive privind sănătatea mintală la locul de muncă, cu accente specifice, concrete, legate de solicitările profesionale şi de profilul grupului ocupaţional respectiv. Obiectivul principal al activităţii medicilor de medicina muncii este menţinerea celui mai bun nivel posibil de sănătate în relaţie cu munca; acest obiectiv circumscrie o gamă largă de măsuri de prevenţie, care includ şi măsurile de prevenţie terţiară, respectiv identificarea posibilităţilor de desfăşurare a activităţii profesionale de către pacienţii cu boli cronice. Pentru realizarea integrării în muncă a pacientului cu suferinţă mintală, colaborarea multidisciplinară este o condiţie esenţială”, a declarat Dr. Marina Oţelea, Preşedinte a SRMM.

”Sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică, dacă vrem să vorbim de o viaţă sănătoasă, ele fiind strâns legate şi interdependente. Pacienţii cu boli cronice sunt predispuşi la episoade de depresie declanşate de aflarea diagnosticului şi de dificultatea gestionării şi adaptării la noua condiţie medicală, aşa cum o boală psihică are repercusiuni asupra sănătăţii fizice a organismului. Astăzi se vorbeşte prea puţin de sănătatea mintală şi se face prea puţin în zona de politici publice. Oamenii nu îşi dau seama de consecinţele nediagnosticării şi netratării unei afecţiuni psihice, iar măsurile de sprijin sunt insuficiente, fragmentate şi axate pe intervenţii târzii în evoluţia bolii. E timpul să punem sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică şi sperăm că acest Parteneriat să aducă o abordare integrată axată pe educaţia oamenilor şi intervenţia cât mai timpurie în evoluţia bolilor psihice”, a declarat Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

“Sănătatea mintală este prioritate la nivel european, iar în România este o problemă de sănătate publică ce trebuie adresată strategic, coerent, consecvent şi urgent. Principalele direcţii de acţiune sunt legate de refacerea infrastructurii sistemului, crearea de servicii care să răspundă nevoii populaţiei, crearea de condiţii motivante de lucru pentru specialiştii din sănătate mintală, legislaţie actualizată şi armonizată, politici publice coerente, colaborare optimă inter-instituţională, evaluare în dinamică a sistemului şi a serviciilor pentru a avea o finanţare pe măsura nevoii.  Este imperios necesar să creăm un sistem de psihiatrie comunitară, programe eficiente de prevenire şi curative, astfel va scădea numărul de persoane care suferă de probleme de sănătate mintală şi numărul de internări, precum şi cheltuielile legate de protecţia socială, prin reintegrarea pe piaţa muncii a celor recuperaţi. Fără sănătate mintală, nu avem sănătate fizică, bunăstare, echilibru şi eficienţă, avem o creştere a încărcării sistemului medico-social, a infracţionalităţii, a extremismului”, a declarat Cătălina Constantin, director CNSMLA.

***

Parteneriatul pentru Sănătate Mintală este o iniţiativă susţinută de Angelini Pharma, divizia farmaceutică a Angelini Industries, cu expertiză în ariile sănătăţii mintale şi epilepsiei. Misiunea Angelini Pharma România este de a fi alături de pacienţi şi consumatori, răspunzând nevoilor zilnice ale acestora, asigurându-le astfel o stare de bine constantă şi susţinută.

[1] Depressive disorder (depression)/ https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression#:~:text=An%20estimated%203.8%25%20of%20the,%E2%80%9329-year-olds/ ultima accesare 17/09/2024

[2] Health at a Glance: Europe 2018/ https://health.ec.europa.eu/system/files/2020-02/2018_healthatglance_rep_en_0.pdf/ ultima accesare 17/09/2024

[3] Mental Health/ https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3032/ ultima accesare 17/09/2024

[4] Tabloul sănătăţii mintale în România 2023/ https://ubbmed.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2024/04/Tabloul-sanatatii-mintale-in-Romania-2023.pdf/ ultima accesare 18/09/2024

viewscnt