RASCI, asociaţia reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală din România aniversează 5 ani de la înfiinţare, o perioadă marcată de numeroase premiere şi contribuţii semnificative la dezvoltarea segmentului de self-care din România.
În cei 5 ani de existenţă, RASCI, prima asociaţie din România care reuneşte sub aceeaşi umbrelă cele trei categorii de produse specifice pentru industria de self-care, şi-a asumat angajamentul de a contribui la îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate a românilor şi la crearea unui cadru de reglementare care să asigure evoluţia armonioasă a segmentului reprezentat.
„Ne bucurăm că am putut contribui decisiv la redefinirea viziunii industriei în care activăm, prin încurajarea unor standarde din ce în ce mai ridicate, a unor reglementări coerente, transparente şi predictibile şi, nu în ultimul rând, prin contribuţia la creşterea nivelului educaţiei pentru sănătate în rândul populaţiei. Sunt obiective pe care le-am stabilit încă de la înfiinţarea Asociaţiei şi pe care le-am urmărit cu ardoare în fiecare dintre proiectele dezvoltate în aceşti ani. Faptul că am reuşit să obţinem rezultate extraordinare într-un timp relativ scurt, se datorează implicării active a membrilor RASCI şi autorităţilor şi reconfirma satisfacerea unor nevoi de reglementare moderne, precum şi direcţia firească spre care ne îndreptăm în continuare, în dorinta de a garanta siguranţa si sănătatea consumatorilor şi pacienţilor români”, a declarat Răzvan Bosinceanu, Preşedinte RASCI.
Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate” desfăşurată de Asociaţie este singurul demers educaţional la nivel naţional cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripţie medicală, a suplimentelor alimentare şi a dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală. Aceasta se derulează fără întrerupere cu sprijin instituţional şi susţinere din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii încă din anul 2017. În plus, RASCI s-a angajat să popularizeze Ziua Îngrijirii Personale, marcată în data de 24 iulie la nivel european, ca mijloc adiţional de promovare a multiplelor beneficii ale utilizării informate şi responsabile a produselor din sfera îngrijirii personale. Mai mult, RASCI a fost şi partenerul local al primei conferinţe internaţionale Nicholas Hall din România, dedicată în exclusivitate industriei de îngrijire personală.
Totodată, reprezentanţii Asociaţiei sunt implicaţi activ în dialogul legislativ pe teme de impact, precum reglementarea unitară a suplimentelor alimentare, implementarea Regulamentului european privind dispozitivele medicale sau comunicarea comercială a acestor categorii de produse, modificarea statutului unor produse cu prescripţie medicală în OTC, promovarea OTC pe reţele de socializare şi aplicaţii mobile, etc.
„Propunerile înaintate, alături de experienţa şi competenţele membrilor RASCI, au avut o contribuţie valoroasă în conturarea cadrului de reglementare actual, fie că vorbim despre segmentul de suplimente alimentare sau de dispozitivele medicale. Vom depune eforturi în continuare pentru a ne asigura că industria pe care o reprezentăm va avea un cadru legislativ optim, care să vină în beneficiul sănătăţii românilor pe termen lung”, a declarat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.
Mai mult, prin elaborarea propriului Cod Etic, şi a unui set de Ghiduri de bune practici pentru comunicarea comercială aferentă suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale, actualizate periodic, RASCI a depus eforturi constante pentru a crea un standard unitar, la nivelul membrilor asociaţiei dar şi al întregii industrii.
Pandemia COVID-19 şi toate restricţiile generate de aceasta au evidenţiat faptul că îngrijirea personală a contribuit semnificativ la prevenirea răspândirii infecţiilor şi la asigurarea resurselor medicale de bază, permiţând oricui să-şi asume un rol mai activ în gestionarea propriei sănătăţi. În această perioadă, RASCI şi-a intensificat activitatea, continuând demersurile de informare, educare şi responsabilizare la nivelul populaţiei, pledând pentru măsuri durabile şi susţinând interesul membrilor în timpul interacţiunilor cu autorităţile.
„Pandemia a generat schimbări comportamentale iar oamenii au devenit mai dispuşi să îşi trateze singuri afecţiunile minore sau să ceară sfatul farmaciştilor în gestionarea acestora. Este important însă ca eforturile de încurajare a populaţiei să practice îngrijirea personală ca un prim pas în gestionarea eficientă a stării de sănătate să continue şi după depăşirea pandemiei, o situaţie care ar aduce beneficii considerabile atât la nivel social, cât şi economic. RASCI va continua demersurile sale în acest sens şi invităm şi alţi actori din piaţă să ni se alăture”, a adăugat Diana Mereu.
RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susţine administrarea responsabilă a acestor categorii de produse prin informarea corectă şi educarea consumatorilor şi pacienţilor din România.