Monitorizarea sănătăţii: Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o „piele" electronică ce se repară singură

Monitorizarea sănătăţii: Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o „piele" electronică ce se repară singură

Cercetătorii au făcut un salt în  domeniul tehnologiei de sănătate portabile prin dezvoltarea unui tip de piele electronică (E-Skin) care se repară singură în câteva secunde după deteriorare. Acest lucru ar putea transforma potenţial peisajul monitorizării sănătăţii personale.

Într-un studiu publicat miercuri în revista Science Advances, oamenii de ştiinţă japonezi demonstrează un progres fără precedent în tehnologia E-Skin, care îşi recuperează peste 80% din funcţionalitate în decurs de 10 secunde de la deteriorare - o îmbunătăţire substanţială faţă de tehnologiile existente, în care procesul de vindecare poate dura minute în şir sau chiar ore.

Tehnologia combină perfect capacităţile ultrarapide de autovindecare, performanţa fiabilă în condiţii extreme, integrarea inteligenţei artificiale (AI) avansate şi sistemele de monitorizare a sănătăţii extrem de precise. Această integrare permite detectarea oboselii în timp real şi evaluarea forţei musculare cu o precizie remarcabilă.

„Această tehnologie de autovindecare reprezintă o schimbare fundamentală în electronica portabilă”, a declarat miercuri profesorul Yangzhi Zhu, de la Institutul Terasaki pentru inovare biomedicală, într-un comunicat

„Prin obţinerea unor timpi de vindecare de doar câteva secunde, în loc de minute sau ore, am depăşit una dintre barierele majore pentru utilizarea practică, de zi cu zi, a dispozitivelor electronice pentru piele”.

Tehnologia este deosebit de promiţătoare în monitorizarea forţei musculare şi evaluarea oboselii, oferind aplicaţii potenţiale în atletism, reabilitare şi monitorizarea generală a sănătăţii. Capacitatea sa de a funcţiona în diverse condiţii de mediu o face deosebit de versatilă pentru utilizarea în lumea reală.

„Ceea ce face această reuşită deosebit de interesantă sunt implicaţiile sale practice imediate”, remarcă profesorul Ali Khademhosseini.

„Am creat o tehnologie care nu numai că supravieţuieşte uzurii zilnice, dar continuă să ofere o monitorizare precisă a sănătăţii chiar şi în condiţii dificile, cum ar fi mediile subacvatice. Această durabilitate deschide posibilităţi complet noi pentru monitorizarea sănătăţii personale”, a adăugat cercetătorul nipon.

Acest progres abordează o provocare-cheie în tehnologia portabilă - nevoia de durabilitate în utilizarea zilnică. Dispozitivele electronice tradiţionale pentru piele cedează adesea atunci când sunt zgâriate sau deteriorate, ceea ce limitează aplicarea lor practică. Capacitatea de autovindecare a acestei noi tehnologii asigură o monitorizare constantă şi fiabilă a sănătăţii, chiar şi în condiţii dificile.

Echipa de cercetare are în vedere aplicaţii care variază de la monitorizarea performanţelor atletice la reabilitarea medicală şi urmărirea zilnică a stării de sănătate.

viewscnt