Cu ocazia Săptămânii Europene a Testării HIV/Hepatita B şi C şi a Zilei Mondiale SIDA - UNOPA lansează Campania „Nu-ţi feri privirea!”, o campanie de informare, educare, conştientizare cu privire la infecţia HIV
22 – 29 Noiembrie 2021 - Săptămâna europeană a testării HIV / Hepatita B şi C este o campanie europeană care încurajează organizaţiile partenere – din comunitate, instituţii de asistenţă medicală şi politici – din întreaga Europă să se unească timp de o săptămână pentru a spori eforturile de testare şi pentru a promova conştientizarea cu privire la beneficiile testării timpurii pentru HIV şi Hepatita B şi C. Această iniţiativă a progresat de la începutul ei în 2013 şi a devenit un eveniment international larg recunoscut, cu sute de organizaţii participând în fiecare an.
1 Decembrie – Ziua Mondială SIDA - este o zi dedicată luptei împotriva HIV/SIDA şi solidarităţii cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume.
UNOPA lansează astăzi Campania „Nu-ţi feri privirea!”, o campanie de informare, educare, conştientizare cu privire la infecţia HIV. În prezentul context pandemic, campania se va desfăşura doar în mediul online şi urmăreşte transmiterea prin intermediul reţelelor de socializare a mai multor mesaje de actualitate pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia HIV:
- Promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată ţara prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi/sau spitalelor de boli infecţioase, este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament şi servicii medicale. Testarea HIV se poate face şi în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată şi variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra şi le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge.
- Promovarea căilor de transmitere a HIV şi a comportamentelor fără riscuri de infectare – fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate şi putem să ne protejăm de infecţia cu HIV şi alte infecţii cu transmitere sexuală dacă adoptăm comportamente fără riscuri şi folosim prezervativul la fiecare contact sexual cu persoane de a căror stare de sănătate nu suntem 100% siguri.
- Nedetectabil = Netransmisibil – persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect şi ca urmare virusul devine nedetectabil în sângele său (este sub limita de detecţie a aparatelor specializate în acest sens), nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual. Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viaţa persoanelor care trăiesc cu HIV şi este important ca populaţia să înţeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante şi discriminatorii să dispară.
- Accesul la tratament şi servicii medicale complexe pentru persoanele care trăiesc cu HIV – este în principal o cale de asigurare a unei calităţi crescute a vieţii pentru cei infectaţi, dar şi o cale majoră de prevenire a noilor infecţii, pentru că o persoană bine tratată devine Nedetectabilă (HIV este sub limita de detectie a aparatelor în sângele persoanei) şi nu mai transmite infecţia.
„Pentru UNOPA este o tradiţie de peste 20 de ani ca în această perioadă să desfăşoare o campanie naţională de informare, educare, conştientizare cu privire la infecţia HIV. Până în pandemie, cu ajutorul organizaţiilor membre şi colaboratoare din toată ţara, derulăm activităţi în majoritatea judeţelor ţării. În acest context pandemic a fost nevoie să ne limităm la o campanie online, prin intermediul reţelelor de socializare, dar credem cu tărie că mesajele noastre de promovare a prevenirii şi testării HIV, Nedetectabil = Netransmisibil sau cele legate de nevoia de acces la tratament şi servicii medicale pentru persoanele care trăiesc cu HIV vor ajunge la sute de mii de oameni, în special tineri. Credem că e o nevoie majoră ca populaţia să aibă acces la educaţie pentru sănătate, mai ales în prezentul context dificil pe care îl traversăm cu toţii. Totodată cerem autorităţilor să se mobilizeze şi să construiască programe de screeening şi pentru infecţia cu HIV şi să asigure accesul la tratament fără întreruperi pentru persoanele seropozitive”a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Campania „Nu-ţi feri privirea!” se va desfăşura în perioada 22 noiembrie – 12 decembrie 2021 şi va cuprinde postări zilnice de mesaje şi videoclipuri special realizate în acest sens, pe reţelele de socializare.
Date oficiale la data de 30 iunie 2021
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 30 iunie 2021 erau în viaţă 17 012 persoane infectate HIV în România.