The Story of Autism este asociaţia care reuşeşte să ofere o perspectivă autentică şi profundă asupra vieţii cu autism, sensibilizând astfel societatea şi oferind sprijin şi încurajare celor implicaţi.
,,Shadow" este un exemplu elocvent al modului în care arta şi creativitatea pot fi folosite pentru a aduce în prim plan trăirile şi experienţele persoanelor cu autism, contribuind la o mai bună înţelegere şi acceptare a acestora în societate.
“Elevii claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gruiu, judeţul Ilfov au fost martorii acestei poveşti incredibile. Această experienţă teatrală, pusă în scenă de Asociaţia The Story of Autism, a adus în faţa elevilor o poveste fascinantă despre curaj, integrare şi susţinere.
Spectacolul a avut ca personaj principal o mamă incredibilă, care interpreta rolul umbrei copilului său cu autism. Ea s-a confruntat cu provocări neobişnuite şi, uneori, cu lipsa de înţelegere din partea societăţii. Profesorii şi colegii de clasă ai copilului nu au fost întotdeauna toleranţi sau dispuşi să accepte diferenţele, ceea ce a adăugat un surplus greutăţilor deja existente în viaţa mamei.
Cu toate acestea, interpretarea impresionantă a mamei a evidenţiat puterea ei interioară de a lupta şi a învăţa să facă faţă situaţiilor dificile. Ea a fost un exemplu de curaj şi dedicare, demonstrând că dragostea unei mame poate depăşi orice obstacol şi că ea este capabilă să-şi susţină copilul în cele mai dificile momente.” – spune Consilierul educativ Matei Cosmina Alexandra.
Spectacolul de teatru ,,Shadow" face parte din proiectul “arta pentru incluziune“ finanţat prin programul în stare de bine, susţinut de Kaufland Romania şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Shadow - a ajuns în 12 şcoli atât din Ilfov cât şi din Bucureşti, elevii au fost deschişi fată de acest proiect, au înţeles importanta interacţiunii şi solidarităţii, prin intermediul unui simplu joc. Au înţeles cum să se joace şi să interacţioneze cu un copil cu autism, contribuind astfel la integrarea copiiilor în societate.
„Copilul cu autism se confruntă adesea cu dificultăţi în a fi acceptat şi integrat în societate din cauza lipsei de înţelegere şi de educare a oamenilor din jurul său. În loc să primească sprijin, aceşti copii sunt adesea marginalizaţi şi izolaţi, ceea ce poate agrava afecţiunea lor. Este important să recunoaştem că un copil cu autism/copil cu nevoi speciale nu reprezintă un pericol pentru copilul tipic, dimpotrivă, ei se pot ajuta reciproc în procesul lor de dezvoltare. The Story of Autism aduce în atenţia copiilor şi a cadrelor didactice cât mai multe reprezentaţii care să prezinte realităţile şi provocările cu care se confruntă persoanele cu autism. Prin educarea şi sensibilizarea publicului, se poate contribui la integrarea şi acceptarea acestora în societate, oferindu-le şansa unei vieţi mai împlinite şi inclusive.”- a declarat Alexandra Dreghiciu, fondatoarea asociaţiei.
Ştim cu toţii că binele se face în linişte, dar binele făcut de The Story of Autism trebuie spus întregii ţări, copiii cu autism nu trebuie să mai simtă disconfortul de a nu fi acceptaţi în societate. Întreaga societate trebuie să înţeleagă că un copil cu nevoi speciale are nevoie de ajutorul tuturor. Bunătatea nu este doar în luna magică a sărbătorilor, bunătatea trebuie să fie prezentă în vieţile noastre.
Multumim echipei implicată în acest proiect minunat: actorilor: Vlad Linta, Elisa Pirvan, Daria Pentelie, Mihaela Velicu şi regizorului: Mara Oprea.