În contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Alianţa Globală pentru Vaccinuri (Gavi) trag un semnal de alarmă cu privire la reapariţia bolilor prevenibile prin vaccinare, precum rujeola, meningita şi febra galbenă. Lipsa finanţării şi proliferarea dezinformării au destabilizat eforturile globale de imunizare, afectând mai ales copiii şi populaţiile vulnerabile.
„Vaccinurile au salvat peste 150 de milioane de vieţi în ultimele cinci decenii” a declarat directorul Organizaţiei Miondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.
Potrivit acestuia, reducerea finanţării pentru sănătatea globală pune în pericol aceste realizări.
Directorul OMS susţine că extinderea focarelor la nivel global „ameninţă vieţile oamenilor şi implică cheltuieli tot mai mari pentru sistemele de sănătate ale ţărilor afectate”.
Rujeola, de exemplu, „revine într-un mod deosebit de periculos”, cu cazuri în creştere în fiecare an începând din 2021, ajungând la un număr estimat de 10,3 milioane în 2023 - o creştere de 20% faţă de 2022.
Organizaţiile internaţionale consideră că această tendinţă este posibil să fi continuat şi în 2024 şi 2025.
În ultimele 12 luni, 138 de ţări au raportat cazuri de rujeolă, dintre care 61 s-au confruntat cu focare extinse sau dificil de gestionat - cel mai mare număr observat într-o perioadă de 12 luni din 2019 până în prezent, potrivit comunicatului.
Declaraţia comună a fost semnată de OMS, UNICEF şi Gavi şi a fost publicată miercuri, la începutul Săptămânii Mondiale a Imunizării, care are loc între 24 şi 30 aprilie.
Cazurile de meningită şi febră galbenă au înregistrat, de asemenea, creşteri semnificative în Africa în 2024, se mai arată în comunicat.
Aceste creşteri apar în contextul dezinformării tot mai accentuate, al creşterii populaţiei şi al crizelor umanitare.
În acelaşi timp, reducerile de fonduri pun în pericol progresul realizat şi lasă milioane de copii şi adulţi în pericol, susţin organizaţiile, fără a menţiona explicit reducerea drastică a ajutorului umanitar din partea Statelor Unite sub administraţia preşedintelui Donald Trump.
„Dificultăţile globale de finanţare ne limitează grav capacitatea de a vaccina împotriva rujeolei peste 15 milioane de copii vulnerabili din ţările afectate de conflicte”, a adăugat directoarea UNICEF, Catherine Russell.
Chiar dacă ţările încearcă să recupereze întârzierile în programele de imunizare după pandemia de Covid-19, numărul copiilor care nu primesc vaccinurile de rutină continuă să crească.
În 2023, se estimează că 14,5 milioane de copii nu au primit nicio doză de vaccin din schema de bază, faţă de 13,9 milioane în 2022.
Gavi vizează atragerea a cel puţin 9 miliarde de dolari, în contextul reuniunii internaţionale a donatorilor din 25 iunie, „pentru a proteja 500 de milioane de copii şi a salva cel puţin 8 milioane de vieţi în perioada 2026–2030”, transmite AFP.